
Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami
Nie wiem dlaczego, ale im smaczniejsze ciasto tym gorzej mi na zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z okazji Jej urodzin. Smakowało, ba, było pyszne, chrupiąca skorupka ciasta na górze, pod nią serowy krem, skrywający aromatyczne jabłka, z dnia na dzień smakował coraz bardziej.
Składniki:
na ciasto:
300 g mąki pszennej
2 średnie banany
100 g cukru
200 ml oleju roślinnego/lub 200 g roztopionego i przestudzonego masła roślinnego
3 płaskie łyżeczki cukru
Masa serowa:
500 g serka wegańskiego (przepis na domowej roboty znajdziecie znajdziecie tu)
50 -100 g cukru
1 średni banan
opakowanie budyniu waniliowego (lub 2 łyżki maki ziemniaczanej+ 1 łyżka cukru waniliowego)
Warstwa jabłkowa:
około 1 kg jabłek (waga ze skórką i „wnętrznościami”)
30-50 g rodzynek
łyżka masła roślinnego/oleju roślinnego
łyżka cynamonu
sok z 2-3 cytryn
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pociąć w 8, wymieszać z sokiem cytrynowym, rodzynkami i poddusić na łyżce ojeju.masła tak aby zmiękły ale się nie rozpadły (5-10 minut max).
Ciasto: zblendować banany, utrzeć razem z cukrem i olejem, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
Masa serowa: zblendowac banana i wymieszać razem z pozostałymi składnikami.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem lun nasmarowac olejem, na dno wyłożyć połowę ciasta, na to wyłożyć równomiernie jabłka (bez soku), na jabłka wylać masę serową a na samą górę wyłożyć (niezbyt starannie) łyżką resztę ciasta. Całość piec w temp. 180 C około 1 godziny . Ciasto po upieczeniu i dokładnym ostudzeniu trzymać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Jest naprawdę pyszne!
