KUCHNIA

Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami

20151019_163052[1]

Nie wiem dlaczego, ale im smaczniejsze ciasto tym gorzej mi na zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z okazji Jej urodzin. Smakowało, ba, było pyszne, chrupiąca skorupka ciasta na górze, pod nią serowy krem, skrywający aromatyczne jabłka, z dnia na dzień smakował coraz bardziej.

Składniki:

na ciasto:

300 g mąki pszennej

2 średnie banany

100 g cukru

200 ml oleju roślinnego/lub 200 g roztopionego i przestudzonego masła roślinnego

3 płaskie łyżeczki cukru

Masa serowa:

500 g serka wegańskiego (przepis na domowej roboty znajdziecie znajdziecie  tu)

50 -100 g cukru

1 średni banan

opakowanie budyniu waniliowego (lub 2 łyżki maki ziemniaczanej+ 1 łyżka cukru waniliowego)

Warstwa jabłkowa:

około 1 kg jabłek (waga ze skórką i „wnętrznościami”)

30-50 g rodzynek

łyżka masła roślinnego/oleju roślinnego

łyżka cynamonu

sok z 2-3 cytryn

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pociąć w 8, wymieszać z sokiem cytrynowym, rodzynkami i poddusić na łyżce ojeju.masła tak aby zmiękły ale się nie rozpadły (5-10 minut max).

Ciasto: zblendować banany, utrzeć razem z cukrem i olejem, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.

Masa serowa: zblendowac banana i wymieszać razem z pozostałymi składnikami.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem lun nasmarowac olejem, na dno wyłożyć połowę ciasta, na to wyłożyć równomiernie jabłka (bez soku), na jabłka wylać masę serową a na samą górę wyłożyć (niezbyt starannie) łyżką resztę ciasta. Całość piec w temp. 180 C około 1 godziny . Ciasto po upieczeniu i dokładnym ostudzeniu trzymać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Jest naprawdę pyszne!

20151019_162730[1]

20151019_162953[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *