KUCHNIA

Walentynkowe pierogi

DSC01719

Czas pączkowania za nami, teraz będziemy się Walentynkować. Przypadkiem natrafiłam na tą formę do pierogów i z góry wiedziałam, ze farsz musi być słodki i różowy.

Składniki ( 20 dużych pierogów):

ciasto:

200 g mąki pszennej

200 g mąki ryżowej

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

szczypta soli

0,5 l gorącej wody

  • można użyć w całości mąki pszennej

farsz:

2 kostki 200 gramowe tofu naturalnego

300-400 g upieczonych buraków startych na tarce (mogą być też ugotowane buraki)

150 g suszonej żurawiny (namoczyć)

50 g brązowego cukru

100 ml mleka sojowego

płaska łyżeczka cynamonu

DSC01709

Przygotowanie:

DSC01710

Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i przykryj czystą (wiadomo), mokrą ścierką.

DSC01711

Zblenduj tofu, mleko i cukier.

DSC01712

Wymieszaj wszystkie składniki na farsz.

DSC01713

Wiem, że farsz jest pyszny, ale nie wyżeraj, tylko resztę, jeżeli ci zostanie zblenduj, dodaj łyżeczkę esencji waniliowej i będziesz mieć sos.

DSC01714

Ciasto rozwałkowuj partiami, resztę trzymając przykryte, aby nie wysychało.

DSC01715

Nakładaj łyżka farsz i sklejaj pierogi.

DSC01716

Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się wodę (możesz dodać łyżeczkę oleju do wody) i gotuj około 3 minut od wypłynięcia.DSC01717

Smacznego!

DSC01725

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.