Bez kategorii

Warzywa z woka w orzechowym sosie

20150609_170727

Kolejne danie z cyklu „szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie.

Składniki na 4 porcje:

opakowanie makaronu typu wstążki

1 papryka żółta

1 papryka czerwona

2 marchewki

250 g fasolki szparagowej

2 ząbki czosnku

Sos:

4 łyżki masła orzechowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka octu balsamicznego

łyżeczka soli i pieprzu

200 ml wody

Przygotowanie:

Makaron ugotować, a w między czasie wymieszać na gładka masę wszystkie składniki na sos. Paprykę pokroić w cienkie paski a marchewkę w cieniutkie półplasterki. Do woka (może być też oczywiście zwykła patelnia) wlać 2 łyżki oleju i bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać sos i odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Gotowe! Jest pysznie!

20150609_170723

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *