Warzywa z woka w orzechowym sosie
Kolejne danie z cyklu „szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie.
Składniki na 4 porcje:
opakowanie makaronu typu wstążki
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
2 marchewki
250 g fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
Sos:
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
łyżeczka soli i pieprzu
200 ml wody
Przygotowanie:
Makaron ugotować, a w między czasie wymieszać na gładka masę wszystkie składniki na sos. Paprykę pokroić w cienkie paski a marchewkę w cieniutkie półplasterki. Do woka (może być też oczywiście zwykła patelnia) wlać 2 łyżki oleju i bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać sos i odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Gotowe! Jest pysznie!
Smacznego!