Bez kategorii
Warzywna zupa z jarmużem i czerwoną soczewicą
Po wczorajszej sałatce czas na coś lżejszego Potrzebne składniki ( na co najmniej 6 porcji):
- 2 bataty/około 0,5 kg (można zastąpić zwykłymi ziemniakami)
- cebula
- 200 gr nieugotowanej czerwonej soczewicy
- 200 g jarmużu
- 400 g pomidorów z puszki (oczywiście mogą być świeże)
- przyprawy: kolendra, kminek, cynamon, sól, pieprz, cukier
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy razem z przyprawami (zmielonymi lub utartymi w moździerzu) łyżeczka: kolendry, kminku, cynamonu, soli, pieprzu.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę bataty, dodajemy 1,5 l wody. Gotujemy aż bataty będą na pół miękkie, po czym dodajemy soczewicę. Gotujemy pod przykryciem aż wszystko zmięknie. Po koniec dodajemy pokrojony na drobno jarmuż i pomidory, doprawiamy szczypta cukru. Gotujemy jeszcze z 3 minuty.
Smacznego!