Bez kategorii

Warzywna zupa z jarmużem i czerwoną soczewicą

20150330_173910[1]

Po wczorajszej sałatce czas na coś lżejszego Potrzebne składniki ( na co najmniej 6 porcji):

  • 2 bataty/około 0,5 kg (można zastąpić zwykłymi ziemniakami)
  • cebula
  • 200 gr nieugotowanej czerwonej soczewicy
  • 200 g jarmużu
  • 400 g pomidorów z puszki (oczywiście mogą być świeże)
  • przyprawy: kolendra, kminek, cynamon, sól, pieprz, cukier

 

20150330_164004[1]

20150330_164032[1]

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy razem z przyprawami (zmielonymi lub utartymi w moździerzu) łyżeczka: kolendry, kminku, cynamonu, soli, pieprzu.

Dodajemy pokrojone w drobną kostkę bataty, dodajemy 1,5 l wody. Gotujemy aż bataty będą na pół miękkie, po czym dodajemy soczewicę. Gotujemy pod przykryciem aż wszystko zmięknie. Po koniec dodajemy pokrojony na drobno jarmuż i pomidory, doprawiamy szczypta cukru. Gotujemy jeszcze z 3 minuty.

Smacznego!

20150330_173825[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *