KUCHNIA

Warzywny gulasz z wędzonym tofu

DSC05622(1)

Swego czasu nie mogłam jeść papryki, a zwłaszcza surowej, na szczęście mi przeszło i teraz jest zawsze obecna w mojej lodówce, tak samo jak wędzone tofu. Ten obiad powstał spontanicznie, tj. nie miałam pomysłu ani chęci na zakupy, więc wyciągnęłam to co miałam w lodówce i to co należało już zjeść bo by samo wkrótce wyszło z lodówki. i jak to w życiu bywa, zebrałam same ochy i achy. Nie wiem, czy tylko tak u mnie w domu bywa, ale bardzo często tak jest, że gdy kombinuję i obmyślam super danie przez tydzień, to słyszę, że dobre, a jak robię coś z niczego to się rozpływają.  Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków.

Składniki na 4 porcje:

2-3 papryki (kolor dowolny)

2-3 marchewki

3-4 gałązki selera naciowego

1-2 kostki wędzonego tofu

50-100 g nerkowców (w zależności od tego ile tofu)

1-2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego

łyżeczka wędzonej papryki

2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np.  kukurydzianej

potrzebne również:  2 duże patelnie i olej do smażenia

DSC05616

Przygotowanie:

Pokrój warzywa w  kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki)

DSC05617(1)

Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu (5-8 minut) a pod sam koniec dorzuć nerkowce. Na drugiej rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzyć wszystkie warzywa, smaż je 3 minuty mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj przyprawy, a po kolejnych 5 minutach dodaj mleko kokosowe/sojowe wymieszanej dokładnie z mąką i zagotuj na małym ogniu.  Po około 5 minutach warzywa powinny być wystarczająco miękkie. Wymieszaj z tofu i nerkowcami.

DSC05620(1)

Smacznego!

DSC05624(1)

 

Miśka pokochała wędzone tofu 🙂

DSC05621(1)

 

DSC05628(1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.