KUCHNIA

Wegańska bezglutenowa szarlotka sypana

DSC00254Gdy tylko rozpoczął się sezon na jabłka hitem stała się szarlotka sypana, ja dopiero teraz postanowiłam sie z nią zmierzyć, i jak widać nawet nie bawiłam się w jej ozdabianie, krojenie, tylko wcinałam łyżką na śniadanie do porannej kawy. Co tu dużo mówić, jest pyszna i bajecznie prosta, a podstawą do tego aby się trzymała całości jest równomierne rozłożenie płatków masła kokosowego na samej górze, tak aby topiąc się pod wpływem ciepła scaliła wszystkie warstwy, no prościej się nie da, wymieszać wszystkie suche składniki i sypać na blachę suche-mokre- suche-mokre-suche- masło, ale po kolei:

Składniki (mała blaszka lub tortownica max 20 cm)

-130 g mąki kukurydzianej

-130 g mąki gryczanej

-100 g cukru brązowego cukru

-łyżka cynamonu

-pół łyżeczki mielonego kardamonu

*ja dałam całe opakowanie przyprawy do pierników, bo oczywiście akurat skończył mi się cynamon, a  piekłam w nocy

-100 g zimnego masła kokosowego (można nawet wstawić na chwilę do zamrażalnika)

*płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, ale spokojnie można to pominąć, bo ciasto nie wyrasta 😉

– około kilograma jabłek, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach

DSC00236Przygotowanie:

Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki

DSC00237

DSC00238formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem roślinnym lub masłem kokosowym, wysyp na dno formy około 1/3 suchego ciasta równomiernie, tak aby przykryło dno formy

DSC00239na to wyłóż równomiernie połowę jabłek

DSC00240Przysyp je kolejną 1/3 suchego ciasta i możesz też rzucić kilka wiórków masła kokosowego

DSC00241na to druga połowa jabłek, reszta suchego ciasta, przyduś wszystko dłonią i ułóż w miarę równomiernie wiórki zimnego masła kokosowego

DSC00243Piecz w temp. 200 C około 50 minut na środkowej półce piekarnika (w takcie pieczenia w 3 miejscach musiałam dołożyć kilka kawałków masła, bo nierównomiernie rozłożyłam, sprawdź to tez podczas pieczenia 🙂

DSC00245A tak wyglądało moje śniadanie:

DSC00253Smacznego!

DSC00256

One Comment

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *