Bez kategorii

Wegańska chałka drożdżowa

DSC00449

Uwielbiam pieczywo i już się pogodziłam z tym, że nigdy nie będę chuda, cóż albo dupa albo twarz (zadowolona). Decydując się na weganizm, nie zdawałam sobie prawdę powiedziawszy do końca sprawy, że nawet najprostsze  pieczywo potrafi mieć dodatek niewegański, nie wspominając już o takich perełkach jak smalec wieprzowy (ostatnio znalazłam to składzie tortilli!). Na szczęście coraz śmielej sobie poczynam w kuchni i właśnie udało mi się zrobić idealne (a wiem co mówię zwłaszcza jeżeli chodzi o chałki, drożdżówki, buły…) chałki i właśnie podzielę się z Wami swoim szczęściem, bo nie dość że są miękkie, puszyste to nawet fit 😉

Składniki na dwie wielkie chałki:

500 g mąki (użyłam 100 g pełnoziarnistej i 400 g białej mąki pszennej)

300 ml mleka sojowego

100 g daktyli (20 szt. dokładnie)

100 g masła kokosowego

szczypta soli

20 g świeżych drożdży

dosłownie łyżeczka cukru do obudzenia drożdży (użyłam trzcinowego)

50 g rodzynek (namoczyć)

DSC00422

Przygotowanie:

w 200 ml ciepłego ale nie gorącego mleka rozpuść drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru

DSC00424

i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut aż się „obudzą”

DSC00426

Zalej daktyle pozostałymi 100 ml mleka (namocz w tym mleku im dłużej tym lepiej lub po prostu wykończ swój blender)

DSC00425

 i zblenduj na idealnie gładką masę

DSC00427Do dużej miski wsyp mąki, sól, obudzone drożdże i papkę daktylową

DSC00428

Zagnieć gładkie ciasto, po czym partiami dodawaj masło i wtłaczaj je zagniatając ciasto (trochę się pomęczysz, ale nie obiecywałam, że będzie lekko)

DSC00432

Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoja objętość (minimum godzinę)

DSC00433

DSC00434

wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat , dodaj odsączone i obtoczone w mące rodzynki i ponownie zagnieć

DSC00435Podziel na dwie części, z każdej uformuj wałek, a następnie natnij na trzy części (nie do końca) i zapleć warkocz, no chyba że umiesz pleść chałkę z 4 części, bo ja jeszcze tej sztuki nie opanowałam

DSC00436

Uformowane chałki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na godzinę do wyrośnięcia

DSC00439po tym czasie osiągną 80 % swoje docelowej wielkości

DSC00441Upiecz je w temp. 190 C na środkowej półce piekarnika 25 minut

DSC00443Jeszcze gorące możesz posmarować masłem kokosowym dzięki czemu będą dłużej świeże i będą mieć bardziej miękką skórkę.

DSC00451

Smacznego!

DSC00455

ps. polecam zawinąć jeszcze ciepłe w folię aluminiową, w ten sposób co najmniej 2 dni będą idealnie świeże.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *