KUCHNIA

Wegańska czekoladowa lawa (molten lava cakes) czyli orgazm kulinarny.

lawa (1)

Lało i lało, a najlepsze co może być w deszczowe dni to książka, kocyk i czekolada. Książka do napisania w planach, więc na razie tylko czytam, kocyk dziergam na szydełku, a czekoladę przygotowałam w w takiej wersji, że mogłoby lać jeszcze tydzień a i tak miałabym super nastrój. Jest to wegańska wersja słynnego deseru Molten Lava Cakes, czyli czekoladowej lawy, jest to forma czekoladowego sufletu, na zewnątrz ścięta a w środku płynna rozkosz. Idealnym dopełnieniem tego deseru są maliny, najlepiej prosto z krzaka. Deser ten można śmiało przygotować i schować do lodówki  taki nieupieczony (do 3 dni), a przed samym pieczeniem, które zajmuje 15 minut wyjąć z lodówki na aby osiągnął temperaturę pokojową (30 minut powinno wystarczyć).

Składniki na 6 porcji

czas przygotowania: 30 minut

kaloryczność: nie wygłupiaj się!

gwarancja poprawy nastroju: 100%

lawa składniki(1)

100 g mąki pszennej tortowej (polecam moją zaufaną „Basię”

2 dojrzałe banany

2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady

100 g oleju kokosowego (rafinowanego)

łyżka esencji waniliowej

100-150 g cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego w zależności jak bardzo wytrawną czekoladę lubisz

dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania form, kakao do oprószenia form

Przygotowanie:

lawa banany(1)

Ojej kokosowy wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Banany, cukier i esencję waniliową utrzyj w blenderze na puszystą masę (grudki cukru nie powinny być wyczuwalne).

lawa czekolada(1)

Przelej masę czekoladową do miski i dodaj do niej mąkę przesiewając ją. Wymieszaj.

lawa ciasto(1)

Dodaj masę bananową i wymieszaj.

lawa gęstość ciasta(1)

Ciasto po dodaniu masy bananowej gęstnieje (konsystencją przypomina ciasto naleśnikowe).

lawa kokliki(1)

Kokilki wysmaruj olejem kokosowym i oprósz kakao (ewentualnie mąką).

lawa przed pieczeniem(1)

Wypełnij foremki masą do 2/3 ich wysokości.

lawa przed pieczeniem z bliska(1)

Piecz przez 14-16 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku do 220 C na środkowej półce lub wyżej. Deser jest gotowy gdy góra będzie ścięta. Tu się liczy każda minuta (ja mogłam piec minutę krócej- piekłam dokładnie 17)

lawa po upieczeniu(1)

Podawaj ciepłe!

lawa z góry(1)

Smacznego!

lawa z bardzo bliska(1)

lawa blissko(1)

 

 

One Comment

Skomentuj czekoladoholiczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *