Wegańska grochówka
Zazwyczaj w niedzielę wieczorem gotuję obiad na poniedziałek i przeważnie jest to zupa. Pora roku sprzyja temu, aby dania były rozgrzewające i sycące, ale nie ciężkie. Nie jestem specjalnie fanką klasycznej polskiej kuchni, ale grochówkę od czasu do czasu mogę zjeść, jeżeli jest odpowiednio przygotowana żadne sensacje po niej nie grożą, a dla mnie to bardzo ważne, bo popołudniami prowadzę zajęcia jogi, więc sami rozumiecie, wzdęcia nie są wskazane 😉
Kluczem do sukcesu dań ze strączków wszelakich jest ich moczenie (zazwyczaj moczę groch cz też fasole przez całą noc) oraz odpowiednie przyprawy : majeranek, kminek, trybula, liście laurowe itd. Dla ciekawostki to używam świeżych liści laurowych. Od wieków marzyłam o drzewku laurowym i w tym roku udało mi się je kupić, całe lato pięknie rosło w ogrodzie, a na zimę zamieszkało w kuchni, Takie świeże liście nadają cudownego aromatu zupom i bigosom.
Jeżeli małabym wybrać tylko jedną roślinę do domu, to byłby to właśnie to drzewko:
Składniki na 4-6 porcji:
250-300 g suchego grochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam i się doczekał)
2-3 ziemniaki
2-3 marchewki
1-2 korzenie pietruszki
pół selera
czubata łyżeczka majeranku
łyżeczka mielonej kozieradki
łyżeczka lubczyku
około 6-8 kulek ziela angielskiego (ucieram je w moździerzu)
3-4 liście laurowe
łyżka soli (płaska, używam różowej himalajskiej, a ona jakby ciut mniej słona jest)
*dodatkowo kiełbasa najlepiej mocno aromatyczna, wędzona. U mnie hit ostatnich czasów towęgerska kiełbasa wegańska (z bocznieków). Jeżeli kiedykolwiek przyłapiecie mnie na jedzeniu kiełbasy prosto z opakowania i to w publicznych miejscach to gwarnatuję Wam, że to będzie właśnie ta kicha.
Przygotowanie:
Tak jak wspomniałam, groch musi być uprzednio moczony minimum 8 h, należy go potem dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzywa należy obrać i pokroić w drobną kostkę.
W garnku (5 litrowym) rozgrzej olej, Powinien przykryć dno garnka, wrzuć wszystkie przyprawy i smaż je na małym ogniu cały czas mieszając przez minutę. Następnie dodaj warzywa i smaż około 10 minut, pamiętaja by też je od czasu do czasu przemieszać.
Kolejno dodaj groch, około 3 litrów wody, sól i liście laurowe. Całośc gotuj około godziny ma małym ogniu pod przykryciem.
Smacznego 🙂
One Comment
Magda
Witam
Planuję kupić robota kuchennego uniwersalnego takiego aby ukręcił masło, śmietanę roślinną ale i zagniótł ciasto i być może zrobił mleko roślinne. POleci coś Pani?