KUCHNIA

Wegańska grochówka

Zazwyczaj w niedzielę wieczorem gotuję obiad na poniedziałek i przeważnie jest to zupa. Pora roku sprzyja temu, aby dania były rozgrzewające i sycące, ale nie ciężkie. Nie jestem specjalnie fanką klasycznej polskiej kuchni, ale grochówkę od czasu do czasu mogę zjeść, jeżeli jest odpowiednio przygotowana żadne sensacje po niej nie grożą, a dla mnie to bardzo ważne, bo popołudniami prowadzę zajęcia jogi, więc sami rozumiecie, wzdęcia nie są wskazane 😉

Kluczem do sukcesu dań ze strączków wszelakich jest ich moczenie (zazwyczaj moczę groch cz też fasole przez całą noc) oraz odpowiednie przyprawy : majeranek, kminek, trybula, liście laurowe itd.  Dla ciekawostki to używam świeżych liści laurowych. Od wieków marzyłam o drzewku laurowym i w tym roku udało mi się je kupić, całe lato pięknie rosło w ogrodzie, a na zimę zamieszkało w kuchni, Takie świeże liście nadają cudownego aromatu zupom i bigosom.

Jeżeli małabym wybrać tylko jedną roślinę do domu, to byłby to właśnie to drzewko:

Składniki na 4-6 porcji:

250-300 g suchego grochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam i się doczekał)

2-3 ziemniaki

2-3 marchewki

1-2 korzenie pietruszki

pół selera

czubata łyżeczka majeranku

łyżeczka mielonej kozieradki

łyżeczka lubczyku

około 6-8 kulek ziela angielskiego (ucieram je w moździerzu)

3-4 liście laurowe

łyżka soli (płaska, używam różowej himalajskiej, a ona jakby ciut mniej słona jest)

*dodatkowo kiełbasa najlepiej mocno aromatyczna, wędzona. U mnie hit ostatnich czasów  towęgerska kiełbasa wegańska (z bocznieków). Jeżeli kiedykolwiek przyłapiecie mnie na jedzeniu kiełbasy prosto z opakowania i to w publicznych miejscach to gwarnatuję Wam, że to będzie właśnie ta kicha.

 

Przygotowanie:

Tak jak wspomniałam, groch musi być uprzednio moczony minimum 8 h, należy go potem dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Wrzywa należy obrać i pokroić w drobną kostkę.

W garnku (5 litrowym) rozgrzej olej, Powinien przykryć dno garnka, wrzuć wszystkie przyprawy i smaż je na małym ogniu cały czas mieszając przez minutę. Następnie dodaj warzywa i smaż około 10 minut, pamiętaja by też je od czasu do czasu przemieszać.

Kolejno dodaj groch, około 3 litrów wody, sól i liście laurowe. Całośc gotuj około godziny ma małym ogniu pod przykryciem.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.