KUCHNIA

Wegańska grochówka

DSC05234 (1)(1)

Odhaczam na swojej liście kolejną zupę, którą zrobiłam po swojemu i naprawdę mi smakowała, zresztą smakowała wszystkim. Nie gotuję obiadów dwudaniowych, więc jeżeli na obiad jest zupa to musi być naprawdę sycąca i poza tym że smaczna, to staram się aby zawierała odpowiednio zbilansowane składniki.

Składniki na 8 porcji (wyjeżdżałam ja weekend jak wiecie, stąd taki wielki gar zupy)

500 g łuskanego grochu (namoczyć najlepiej przez noc, na dzień przed gotowaniem zupy)

2 pietruszki

2 marchewki

1 cebula

około pół kg ziemniaków (u mnie znalazł się też batat)

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

łyżka majeranku

opakowanie wędzonego tofu (pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto z dodatkiem łyżeczki wędzonej papryki

DSC05219 (1)(1)

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w równą (w miarę możliwości i chęci) kostkę około pół centymetrową.

DSC05220 (1)(1)

W garnku w którym będziesz gotować zupę podgrzej olej i przez 3 minuty podsmaż cebulę, po czym dodaj przyprawy i wymieszaj.

DSC05221 (1)(1)

Dodaj warzywa, wymieszaj i smaż razem około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

DSC05222 (1)(1)

Dodaj namoczony u wypłukany groch, wymieszaj i smaż kolejne 5 minut, po czym dodaj 2-3 litrów wody, tak aby była 5 cm ponad stan warzyw. Gotuj całość pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu(nie ma sensu dłużej bo groch się rozpadnie i będzie breja.

DSC05223 (1)(1)

Gotową zupę podawaj z podsmażonym tofu.

DSC05235 (1)(1)

Smacznego!

DSC05236 (1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.