Wegańska grochówka
Odhaczam na swojej liście kolejną zupę, którą zrobiłam po swojemu i naprawdę mi smakowała, zresztą smakowała wszystkim. Nie gotuję obiadów dwudaniowych, więc jeżeli na obiad jest zupa to musi być naprawdę sycąca i poza tym że smaczna, to staram się aby zawierała odpowiednio zbilansowane składniki.
Składniki na 8 porcji (wyjeżdżałam ja weekend jak wiecie, stąd taki wielki gar zupy)
500 g łuskanego grochu (namoczyć najlepiej przez noc, na dzień przed gotowaniem zupy)
2 pietruszki
2 marchewki
1 cebula
około pół kg ziemniaków (u mnie znalazł się też batat)
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
łyżka majeranku
opakowanie wędzonego tofu (pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto z dodatkiem łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój w równą (w miarę możliwości i chęci) kostkę około pół centymetrową.
W garnku w którym będziesz gotować zupę podgrzej olej i przez 3 minuty podsmaż cebulę, po czym dodaj przyprawy i wymieszaj.
Dodaj warzywa, wymieszaj i smaż razem około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodaj namoczony u wypłukany groch, wymieszaj i smaż kolejne 5 minut, po czym dodaj 2-3 litrów wody, tak aby była 5 cm ponad stan warzyw. Gotuj całość pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu(nie ma sensu dłużej bo groch się rozpadnie i będzie breja.
Gotową zupę podawaj z podsmażonym tofu.
Smacznego!