Bez kategorii

Wegańska mleczna czekolada

20150815_091004[1]A teraz przyznać się wegusy, kto z naturalizowanych wegan nie tęskni za smakiem mlecznej czekolady, kto z Was nie wmawia sobie że czekolada 70% nie jest równie pyszna co mleczna? Ja się przyznaję, tęsknię i dlatego zrobiłam uwaga mleczną wegańską czekoladę. Tak więc to nie „białe myszki” tylko prawdziwe mleczne czekoladki (co prawda nie są tak piękne jak te „kupne” ale to moje pierwsze podejście do tematu, tak więc będzie tego więcej;-)

Składniki:

250 ml mleka sojowego (użyłam waniliowego z Biedronki- to moje ulubione)

200 g masła kokosowego

pół szklanki cukru

3 łyżki kakao

200 g sojowego mleka w proszku (użyłam sojowego mleka dla dzieci Bebilon)

* na zdjęciu jest forma na serduszka ale w trakcie „produkcji” doszłam do wniosku, że niestety ale nie da się zmniejszyć porcji masła, ponieważ właśnie ono daje twardość czekoladzie, więc wydłubałam serduszka, dodałam więcej masła i zrobiłam myszki.

* co do mleka w proszku, natknęłam się na nie przypadkiem szukając w internecie sojowego mleka w proszku, jakież było moje zdziwienie, że nawet rodzice weganie mają teraz alternatywę!- to nie jest reklama, to szczery zachwyt!

20150814_171322[1]Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza mlekiem w proszku zagotować cały czas mieszając. Po czy stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas mieszając (ostatecznie użyłam blendera) aby zniwelować wszystkie grudki. Tak przygotowaną rozlać do formy i wstawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Forma może być dowolna, ale im bardzie płaska tym szybciej stężeje i łatwiej będzie kroić. Ja potrzebowałam tej czekolady przede wszystkim do kolejnego przepisu.

20150815_091046[1]

Smacznego!

Ps. Czekoladki testowała Miśka, która kocha wszystko „kupne”- była zachwycona!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.