Wegańska musaka
Przyznaję od razu, że nigdy wcześniej nie jadłam musaki, ale z racji upodobania do dań „jednogarnkowych” przeczesałam internet wzdłuż w szerz w poszukiwaniu informacji o tej potrawie, znalazłam tysiące przepisów i na tej podstawie stworzyłam swoją wegańską musakę.
Składniki na 4 porcje:
1 duży bakłażan
4-5 dużych ziemniaków
4 dorodne pomidory
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wytrawnego wina
300 g suchej czerwonej soczewicy
przyprawy: sól, papryka słodka, cynamon, pieprz czarny, ziele angielskie (5 ziarenek)
olej do smażenia
sos beszamelowy:
300 ml mleka sojowego niesłodzonego
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka gałki muszkatołowej
sok z połowy cytryny
masło roślinne (duża łyżka)
Przygotowanie:
cebulę, czosnek i pomidory obieramy i drobno szatkujemy. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę po czym dodajemy pomidory i dusimy około 3-5 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę, zalewamy do wszystko winem, doprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami i dusimy aż soczewica zmięknie (około 20 minut) mieszając co chwilę do dodając wody (na ta ilość soczewicy będzie to około 2 szklanek).
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w plastry grubości około 3 mm, tak samo postępujemy z bakłażanem, z tym że pomijamy obieranie ze skórki. Wszystkie plastry smażymy na patelni grillowej z każdej strony (może być zwykła patelnia).
Sos:
w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i intensywnie cały czas mieszając dodajemy mleko, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Zagotowujemy.
Układanie musaki:
Dno formy delikatnie wysmarować olejem. Pierwsza warstwa to bakłażan.
2 warstwa: soczewica
3 warstwa: ziemniaki
4 warstwa: soczewica
5 warstwa: bakłażan
6 warstwa: sos
Tak przygotowaną musakę pieczemy około 45 minut w temp. 180 C. Wyczytałam, że idealna jest na drugi dzień, i tak właśnie zrobiła, tj. przygotowałam ja wieczorem na kolejny dzień na obiad. Była pyszna.
Smacznego!

2 komentarze
Luiza
Pycha….nie jadłam lepszej?
becky
🙂