Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami

on

DSC04499 (1)(1)

Jakoś mijałam się w tym roku z kurkami, które bardzo lubię, ale nareszcie udało mi się je kupić i przyrządziłam je w mojej ulubionej formie czyli wytrawnej tary lub quiche jak kto woli. Kurki można zastąpić dowolnymi grzybami, naprawdę każde sprawdzą się w tym przepisie. Dodatkowo jestem dumna z tego dania, bo po raz pierwszy Miśka dała się namówić na spróbowanie  grzybów i bardzo jej smakowało.

Składniki na 4 porcje jako główne danie:

opakowanie ciasta francuskiego

400 ml niesłodzonego mleka sojowego

50 g mąki kukurydzianej

200 g grzybów

4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule

płaska łyżeczka pieprzu

płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego)

łyżeczka soli

opcjonalnie i do przyprania

  • 2 łyżki oliwy grzybowej
  • orzechy laskowe
  • natka pietruszki

 

DSC04478 (1)

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki.

DSC04479 (1)

Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż wszystko razem kolejne 3 minuty i przełóż całość do dużej miski. Do tego samego garnka, w którym smażyłeś/łaś  grzyby wlej mleko i dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj i zagotuj (zajmie Ci to dosłownie 1 minutę).

DSC04480(1)

Dodaj oliwę grzybową i dokładnie wymieszaj.

DSC04483 (1)

Dodaj powstały sos do grzybów, wymieszaj.

DSC04484 (1)(1)

Przełóż masę na ciasto (udekorowałam resztkami ciasta, którego było za dużo do formy).

DSC04485 (1)(1)

Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem (jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję).

DSC04488 (1)(1)

Smacznego!

DSC04492 (1)(1)

ps. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i prosto z lodówki 🙂

DSC04493 (1)(1)

 

DSC04496 (1)(1)

 

DSC04498 (1)(1)

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.