Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami
Jakoś mijałam się w tym roku z kurkami, które bardzo lubię, ale nareszcie udało mi się je kupić i przyrządziłam je w mojej ulubionej formie czyli wytrawnej tary lub quiche jak kto woli. Kurki można zastąpić dowolnymi grzybami, naprawdę każde sprawdzą się w tym przepisie. Dodatkowo jestem dumna z tego dania, bo po raz pierwszy Miśka dała się namówić na spróbowanie grzybów i bardzo jej smakowało.
Składniki na 4 porcje jako główne danie:
opakowanie ciasta francuskiego
400 ml niesłodzonego mleka sojowego
50 g mąki kukurydzianej
200 g grzybów
4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule
płaska łyżeczka pieprzu
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego)
łyżeczka soli
opcjonalnie i do przyprania
- 2 łyżki oliwy grzybowej
- orzechy laskowe
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki.
Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż wszystko razem kolejne 3 minuty i przełóż całość do dużej miski. Do tego samego garnka, w którym smażyłeś/łaś grzyby wlej mleko i dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj i zagotuj (zajmie Ci to dosłownie 1 minutę).
Dodaj oliwę grzybową i dokładnie wymieszaj.
Dodaj powstały sos do grzybów, wymieszaj.
Przełóż masę na ciasto (udekorowałam resztkami ciasta, którego było za dużo do formy).
Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem (jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję).
Smacznego!
ps. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i prosto z lodówki 🙂