KUCHNIA

Wegańska zupa farmerska

DSC01269

Przyznać się Wegusy, kto z Was nie poszedł na łatwiznę i nie kupił „farmerskiej zupy” z Biedronki? Osobiście bardzo lubię, ale cena miażdży, przynajmniej moja kieszeń, bo w takiej miseczce niby porcja dla dwóch osób, a ja sama ją zjadam, fakt że później leżę z godzinę aby strawić, ale ja naprawde ją lubię. Postanowiłam ją sama zrobić. Wyszedł mi gar za nie więcej niż 15 zł, gdzie było z 8 porcji. Taka jestem sprytna.

Przygotowanie

100 g kaszy pęczak

puszka kukurydzy (około 200 g po odsączeniu)

puszka groszku (około 200 g po odsączeniu)

puszka fasoli adzuki (jeżeli używacie suchej to około 70 g)

100 g czerwonej soczewicy

100 g zielonej soczewicy

1 duża cebula

2 średnie ziemniaki

2-3 marchewki

łyżeczka soli

łyżeczka czosnku suszonego

 łyżeczka pieprzu ziołowego

cztery kostki „miłości” (bulionowe, przepis tu)

3 łyżki oleju roślinnego

3 l wody

DSC01262

Przygotowanie:

DSC01263

Cebulę posiekaj i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Po chwili, gdy się zeszkli dodaj suszony czosnek i pieprz ziołowy.

DSC01264

Wrzuć soczewice i fasolkę, jeżeli używasz suchej oraz pęczak.

DSC01265

Dolej 1 litr wody i gotuj około 10 minut. W tym czasie możesz obrać i pokroić w kostkę marchew i ziemniaki.

DSC01266

Dodaj czerwoną soczewicę, marchew i ziemniaki oraz dolej pozostałe 2 l wody. Wrzuć też kostki bulionowe (jeżeli ich nie używasz to dodaj po  płaskiej łyżeczce pieprzu, lubczyku i zmielonej kozieradki). Gotuj pod przykryciem aż wszystko zmięknie (około 20 minut)

DSC01267

Zupę gotowałam w 5 litrowym garnku.

DSC01268

Smacznego!

DSC01270

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.