KUCHNIA

Wegańska zupa fasolowa

20161022_125258 (1)(1)

Nie wiem co się dzieje, ale nachodzi mnie ostatnio ochota na odczarowywanie nielubianych przeze mnie zup,  i tak już pokochałam krupnik, teraz czas na fasolówę. Zamarzyła mi się ta zupa z wędzonym aromatem.  Jak to u mnie bywa, krótka lista składników a efekt wow. Polecam tą zupę, bo cudownie rozgrzewa i syci, smakowała u mnie wszystkim, czyli przedział wiekowy 7-87 🙂

Składniki na 6 porcji:

0,5 kg fasoli „Piękny Jaś” (waga suchej fasoli przed ugotowaniem)

2 cebule

2 marchewki

1-2 opakowania wędzonego tofu

łyżka soli (wydaje się dużo, ale ja gotuję fasolę w nieosolonej wodzie)

łyżeczka wędzonej papryki

pół łyżeczki kuminu

łyżeczka pieprzu ziołowego

świeży rozmaryn

50 ml oleju roślinnego do smażenia (4 łyżki)

20161022_122129 (1)(1)

Przygotowanie:

Dzień wcześniej namocz fasolę, im dłużej tym lepiej, nawet 12 h, po czym ugotuj ją do miękkości, zajmie Ci to około 1 h.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją do lekkiego zrumienienia w dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę. Dodaj przyprawy, z wyjątkiem soli. Dodaj drobniusieńko pokrojoną marchew oraz ugotowaną fasolę. Smaż wszystko razem 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Do miski przełóż połowę podsmażonej fasoli z cebulą i marchewką, a do pozostałe części dodaj około 1 l wody oraz sól. Doprowadź do wrzenia. Na patelni podsmaż do przyrumienienia pokrojone w kostkę tofu, a na samym końcu, na minutkę przed zdjęciem patelni z kuchenki dodaj do tofu posiekany drobno rozmaryn.

Zdejmij zupę z kuchenki i zbenduj dokładnie całość. Dodaj fasolę przełożoną do miski oraz podsmażone tofu.

20161022_125314 (1)(1)

Smacznego!

20161022_125324 (1)(1)

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.