
Wegański bigos z 3 rodzajów kapusty
Jestem zwolenniczką gotowania zgodnie z porami roku. Bigos smakuje według mnie tylko zimą, jest sycący, rozgrzewa, kapusta kiszona wzmacnia odporność i jednocześnie pobudza trawienie. Bigos z dzisiejszego przepisu jest moją dumą, wiadomo że nic odkrywczego, bo kapucha jest i śliwki, ale ja jako weganka z odzysku, która naprawdę dobrze gotowała zanim przeszła na jasną stronę mocy, wiem jak praktycznie każda potrawa powinna smakować, a stworzenie jej wegańskiej wersji, która wzbudza zachwyt u mięsożerców to jest naprawdę coś (po kryjomu wyżerali mi bigos prosto z gara).
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 mała kapusta pekińska
około 200 g jarmużu
400 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego
400-500 g pieczarek
200 g suszonych lub wędzonych śliwek
100-150 g suszonych moreli
2 kostki wędzonego tofu
naprawdę czubata łyżka papryki (ja zawsze mieszam w jednym słoiku paprykę słodką z ostrą)
łyżka suszonego czosnku
łyżeczka ziela angielsiego
łyżeczka jałowca
łyżeczka pieprzu
- dodatkowo użyłam 2 łyżki melasy, ale można zastąpić cukrem trzcinowym, syropem klonowym, a agawy, ryżu
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i posiekaj. W odpowiednio dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i duś kapustę. Pieczarki pokrój na ćwiartki (lub wedle uznania) i partiami wrzucaj na patelnię, mają się podsmażyć a nie ugotować we własnym sosie.
Pilnuj kapusty aby się nie przypaliła, mieszaj od czasu do czasu. Po około 30 minutach dodaj posiekany jarmuż i kapustę pekińską. Duś razem 10 minut.
Po tym czasie dodaj przyprawy i sok pomidorowy. Wymieszaj i duś 5 minut. Podsmażone pieczarki odłóż na bok i na tej samej patelni podsmaż na złoto tofu pokrojone w kostkę.
Dodaj posiekane morele i śliwki. Wymieszaj dokładnie. Duś kolejne 5 minut.
Dorzuć pieczarki i tofu. Wymieszaj.
Smacznego!
Smacznego!

