KUCHNIA

Wegański bigos z 3 rodzajów kapusty

Jestem zwolenniczką gotowania zgodnie z porami roku. Bigos smakuje według mnie tylko zimą, jest sycący, rozgrzewa, kapusta kiszona wzmacnia odporność i jednocześnie pobudza trawienie. Bigos z dzisiejszego przepisu jest moją dumą, wiadomo że nic odkrywczego, bo kapucha jest i śliwki, ale ja jako weganka z odzysku, która naprawdę dobrze gotowała zanim przeszła na jasną stronę mocy, wiem jak praktycznie każda potrawa powinna smakować, a stworzenie jej wegańskiej wersji, która wzbudza zachwyt u mięsożerców to jest naprawdę coś (po kryjomu wyżerali mi bigos prosto z gara).

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

1 mała kapusta pekińska

około 200 g jarmużu

400 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego

400-500 g pieczarek

200 g suszonych lub wędzonych śliwek

100-150 g suszonych moreli

2 kostki wędzonego tofu

naprawdę czubata łyżka papryki (ja zawsze mieszam w jednym słoiku paprykę słodką z ostrą)

łyżka suszonego czosnku

łyżeczka ziela angielsiego

łyżeczka jałowca

łyżeczka pieprzu

  • dodatkowo użyłam 2 łyżki melasy, ale można zastąpić cukrem trzcinowym, syropem klonowym, a agawy, ryżu

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku i posiekaj. W  odpowiednio dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i duś kapustę. Pieczarki pokrój na ćwiartki (lub wedle uznania)  i partiami wrzucaj na patelnię, mają się podsmażyć a nie ugotować we własnym sosie.

Pilnuj kapusty aby się nie przypaliła, mieszaj od czasu do czasu. Po około 30 minutach  dodaj posiekany jarmuż i kapustę pekińską. Duś razem 10  minut.

Po tym czasie dodaj przyprawy i sok pomidorowy. Wymieszaj i duś 5 minut. Podsmażone pieczarki odłóż na bok i na tej samej patelni podsmaż na złoto tofu pokrojone w kostkę.

Dodaj posiekane morele i śliwki. Wymieszaj dokładnie. Duś kolejne 5 minut.

Dorzuć pieczarki i tofu. Wymieszaj.

Smacznego!

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.