Wegański Bread and butter pudding
Jeżeli macie już po dziurki owsianki na śniadanie to proponuję w niedzielę wstać pół godzinki wcześniej i zrobić angielską specjalność, czyli pudding Bread and butter pudding w wersji wegańskiej. A jeszcze lepszym pomysłem będzie przygotowanie tego puddingu wieczorem, wstawienie go do lodówki aby się „przegryzł” przez noc, a rano tylko upiec. Wykorzystałam do tego kawałek drożdżowej babki pannetone, była czerstwa ale nie na kamień, możecie do tego puddingu wykorzystać chałkę (lub jakiekolwiek ciasto drożdżowe), biały chleb czy chleb tostowy. To nie jest dobre, to jest poezja, aż się wierzyć nie chce, że to Anglicy wymyślili 😉
Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia, powiedzmy, że tortownica 20 cm):
300-350 g pieczywa np. chleb
120 g gęstego mleka kokosowego z puszki
100 ml mleka sojowego
4 łyżki cukru najlepiej waniliowego domowej roboty
50-100 g rodzynek/jeżeli używasz „pieczywa” z rodzynkami to nie dodawaj ich dodatkowo
2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych (przepis na domowe znajdziecie tu)/jeżeli są w „pieczywie” to nie dodawaj dodatkowo, no chyba że bardzo lubisz
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego do posmarowania kromek
2-3 łyżki wiórków/płatków kokosowych
Przygotowanie:
Pieczywo pokój na 1 cm kromki i posmaruj z obu stron „masłem”/olejem kokosowym. Ułóż na „zakładkę” w formie do pieczenia.
W misce wymieszaj dokładnie mleko sojowe, gęste mleko kokosowe, cukier i wiórki/płatki kokosowe.
Zalej powstałą masą pieczywo i odstaw na 5-10 minut aby pieczywo nasiąknęło.
Całość możesz posypać np. cukrem kandyzowanym.
Piecz około 30 minut w temp. 180 C.
Smacznego!