Wegański chlebek dyniowo-cynamonowy
Po ostatnich pączkach (zjadłam tylko jednego- serio) czas na coś lżejszego, upiekłam półsłodki chlebek dyniowy, zwinęłam do środka masę cynamonową, idealny na śniadanie do kawy z mlekiem lub z ciepłym kakao.
Składniki na dużą keksówkę:
20 g świeżych drożdży
120 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
2-3 łyżki syropu klonowego
70 g cukru (użyłam dark muscovado)
płaska łyżeczki soli
łyżka masła kokosowego lub innego roślinnego (mogą tez być dwie łyżki oleju)
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka imbiru
1 mały banan
250 g puree z upieczonej dyni (może też być z marchewki)
550-600 g mąki pszennej (u mnie było to 200 g pełnoziarnistej i reszta białej)
Nadzienie:
50-80 g cukru
łyżka cynamonu
3-4 łyżki rozpuszczonego masła koksowego rafinowanego (70 g)
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Po około 20 minutach, gdy drożdże się obudzą wyrobić ciasto z podanych składników (banana rozgnieść). Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość, czasami może to trwać nawet 2 godziny). Wyrośnięte ciasto wyrobić chwilę w celu odgazowania. Rozwałkować w prostokąt na długość blachy, posmarować mieszanką cukrowo-cynamonowo-maślaną i zawinąć w roladę.
Tak przygotowana przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Chlebek piec w temp. 190 C około 50 minut.
Smacznego!