
Wegański jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy/jak kto woli,
Uwielbiam serniki, ale to już wiecie, a że październik zapowiedziałam jako miesiąc jabłeczników, no to tadammm: jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy jak kto woli, ważne że smaczne;-)
Składniki:
600 g wegańskiego serka (przepis znajdziecie tu) można też zamienić na tofu naturalne
500 g jabłek (waga ze skórką i gniazdami nasiennymi)
150 g mąki (użyłam 60 g pszennej pełnoziarnistej i 90 g białej pszennej)
2 duże banany
120 g cukru
łyżka cynamonu
sok z 1 cytryny
100 ml oleju roślinnego
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ja użyłam mąki z tapioki)
Przygotowanie:
Banany zblendować na gładką masę. Zagnieść ciasto z mąki, 2 łyżek cukru, oleju i 2-3 łyżek zblendowanego banana.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce na średnich oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny. W dużej misce połączyć: serek, resztę masy bananowej, cukru, mąkę z tapioki/ziemniaczaną i jabłka.
Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia wysmarowana olejem i podpiec około 20 minut w temp. 180 C.
Po upieczeniu i wystudzeniu spodu do ciasta wypełnić je masą serową
i piec około 1 godziny w temp. 180 C. Sernik może trochę urosnąć, ale nie przejmujcie się , na 100 % opadnie i tak ma być. Najlepszy jest na drugi dzień i trzymany w lodówce, ale to nie jest aż tak potrzebne, wystarczy że przestygnie.
Smacznego!

9 komentarzy
baska
Kupiłam mleko sojowe w proszku z królikiem na obrazku.Robiłam wszystko według tego co napisałaś i wyszla papka jak przy probach robieniu to fu z mleka sojowego z kartonu.
Do tej pory najlepsze tofu to jest dla mnie albo kupne zp andy albo robione samemu
Moze tu chodzi o jakis jeden skladnik ktorego w tym mleku w proszku ktory jest na zdjeciu nie ma a w tamtym z krolikiem byl i dlatego niewyszlo ?
Pozdrawiam
becky
Hmm, podaj producenta tego mleka to sprawdzę, bardzo ważne jest zagotowanie mleka i konkretna ilość soku cytrynowego, ja robię zawsze w ten sposób i zawsze ale to zawsze wychodzi, fakt że za każdym razem z tego samego mleka firmy „Vegamarket”
baska
firma mogador
becky
Sprawdziłam skład, w 99% taki sam jak mój, więc wydaje mi się, że „proces produkcyjny” zawiódł, spróbuj jeszcze raz, mi dopiero po drugim podejściu się udało, a teraz już zawsze wychodzi, pamiętaj: mocno podgrzać mleko i nie żałować soku z cytryny.
Evson
Właśnie zjadłam taki na śniadanie, pyszniasty <3 Chyba zapomniałaś napisać że cynamon do ciasta wrzuca się, no i że jabłka trzeba odcisnąć, chyba że nie trzeba, ale moje trzeba było bo by była sama woda 😀
Dzięki za przepis i pozdrawiam :*
becky
Akurat do tego ciasta cynamonu nie dawała, a jałbek też nie odsączałam, bo moje akurat tego nie wymagały, cieszę się że smakowało! :-*
Kasia
Właśnie chciałam zrobić taki prawdziwy sernik, tyle że w tym przepisie występują banan, dynia i sezam, czego nie ma w „normalnym” serniku. Czy dało by się je ominąć?
becky
No wiesz, w normalnym serniku są jajka i ser więc jak je pominiesz to co Ci zostanie z sernika? 😉 A tak serio to zobacz moje inne przepisy na serniki, może jakiś inny przepis Ci będzie bardziej odpowiadał.
Hania
Tyle pracy a taka krótka przyjemność 🙂