Bez kategorii

Wegański keks- ostatni gwizdek do zrobienia przed świętami

DSC00367Koła na nowo nie wymyślę, ale zweganizowałam przepis Nigelli Lawson na keks, nie taki zwyczajny, tylko taki, który musi kilka tygodni leżakować w szczelnie zamknięty w puszcze, i za to Ją kocham, bo dzięki temu mam juz jedno ciasto z głowy. Zabieramy się Panie i Panowie do roboty, bo zostały 2 tygodnie!

Składniki na tortownicę 18 cm lub blaszkę 15×15 cm:

250 g mąki (użyłam pół na pół pełnoziarnistej i białej tortowej pszennej)

1 średni banan

150 g kandyzowanych skórek cytrusowych

200 g kandyzowanych wiśni

400 g rodzynek

skórka z 1 otartej pomarańczy

skórka z 1 otartej cytryny

100 ml soku- ja użyłam domowej roboty z aronii ale równie dobrze może to być sok z tej jednej pomarańczy)

50 g cukru trzcinowego

100 g masła kokosowego/oleju (może też być 130 ml oleju roślinnego)

pół łyżeczki przypraw korzennych (takich do pierników)

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli

potrzebne też będą:

wyłożona tortownica podwójnie złożonym papierem do pieczenia (miska w środku pomogła mi ugnieść papier)

puszka o średnicy tortownicy

folia aluminiowa

DSC00333Przygotowanie:

w idealnym świecie moczyłabyś wszystkie owoce 24 h ale wiadomo jak to jest, więc poradzisz sobie wrzucając wszystko do jednego garnka, zalejesz sokiem i podgotujesz na małym ogniu około 10 minut aż rodzynki zmiękną

DSC00335Odcedź owoce na sitku, tylko nie wylewaj soku, przyda się jeszcze

DSC00338W blenderze utrzyj na naprawdę puszysta masę cukier, masło i banana

DSC00334po prostu blenduj z 5 minut

DSC00336dorzuć do tego skórki cytrusowe i wymieszaj

DSC00337Przesiej mąki do dużej miski i stopniowo dorzucaj odcedzone owoce i masę bananową (w sumie tak na trzy razy)

DSC00339Dokładnie wszytko wymieszaj

DSC00340Przełóż do formy i przyklep, nie bój się, rączki można umyć 😉

DSC00358Posmaruj delikatnie ciasto częścią pozostałego soku i wstaw do piekarnika na 150 C środkowa półka,  uwaga na 2 do 2,5 h!

DSC00359Po upieczeniu posmaruj ciasto ponownie sokiem i natychmiast zawiń całość w folie aluminiową,  i nie nie można tego pominąć, ani nie można foli niczym zastąpić,  i tak całość, czyli gorące jeszcze ciasto w tortownicy.

DSC00360Pozostaw w tej foli aż całkowicie wystygnie, po czym wyjmij z formy i przełóż do puszki, ale żeby nie było, to pokaże Ci jakie jest piękne, bo to że cudnie pachnie to się chyba domyślasz

DSC00367

DSC00369

DSC00368

DSC00370zapakować

DSC00372zamknąć szczelnie i czekać, czekać, czekać…Nigella radzi że nawet 4 tygodnie, wg mnie przegięcie 2 wystarczą 😉

DSC00374Puszka mało świąteczna, ale po zwiedzeniu wszystkich możliwych sklepów, gdzie mogłabym taką ewentualnie kupić  (czyli całych 5) zrezygnowana wróciwszy do domu znalazłam dokładnie 18 cm w czeluściach swojej spiżarni 🙂

Będzie pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *