KUCHNIA

Wegański piernikowy sernik

DSC00779

Pierniki bardzo lubię w formie ciastek, a serniki kocham w każdej postaci.  Połączyłam  te dwa smaki i zrobiłam aromatyczny sernik na piernikowym spodzie. Jest bardzo szybki do zrobienia zakładając, że ma się upieczone wcześniej pierniki (przepis na pierniki, które wykorzystałam do tego ciasta znajdziecie tu i zrobiony ser wegański (dokładną instrukcję jak i z czego go robię znajdziecie tu). Ps. Zdjęcia robiłam, gdy był jeszcze ciepły, jutro będzie zdjęcie wnętrza 😉

Składniki na dużą tortownicę (średnica 26 cm)/używając tortownicy 18-20 cm użyć połowy składników:

Spód:

350-400 gotowych pierników (lub innych ciastek, ale wtedy dodać łyżkę przyprawy do pierników)

150 g masła kokosowego

Masa serowa:

1 kg wegańskiego sera (przepis tu ) lub ewentualnie tofu naturalne

2 małe dojrzałe banany (lub jeden duuuży)

100 g cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka  przyprawy do pierników

60 g mąki ziemniaczanej (3 duże łyżki)

50 g cukru waniliowego (ja go przygotowuję sama)

*zamiast mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego można użyć opakowanie budyniu waniliowego)

DSC00694

Przygotowanie:

Do miski rozkrusz pierniki i dodaj masło kokosowe.

DSC00695

Zblenduj całość. Masa będzie przypominać mokrą bułkę tartą.

DSC00696

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem kokosowym. Wyklej całą tortownicę powstałą masą piernikową, wstaw do lodówki i weź się za masę serową.

DSC00697

Zblenduj na puszystą masę banany z cukrem waniliowym.

DSC00698

Wszystkie składniki ma masę serową umieść w dużej misce.

DSC00699

Dokładnie wszystko zblenduj.

DSC00704

Pilnuj, aby Miśki nie wyżarły Ci masy.

DSC00703

Wypełnij masą serową schłodzony w lodówce spód ciasta.

DSC00706

Piecz sernik 60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, wystudź i schowaj do lodówki, bo jak znam życie to Twoje Miśki zjedzą jeszcze przed świętami :”Nie jeść, bo to na święta”- najlepiej przyklej taką kartkę 🙂

DSC00715

Smacznego!

DSC00717

 

DSC00718

 

2 komentarze

    • becky

      Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest delikatniejszy, nie wysycha i nie pęka podczas pieczenia, więc w sumie każdy sernik tak można piec jak również z tego zrezygnować 🙂

Skomentuj M Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *