KUCHNIA

Wegański placek pasterski by Becky

DSC02027

Bęc, mam za swoje! Miśka widząc to danie zapytała co to za gluty. Od dziś obiecuję sobie mocne postanowienie poprawy i używanie mnie swobodnego języka w jej obecności, bo odbija pałeczkę z prędkością Sereny Williams- stworzyłam potwora. Te „gluty” jak to określiła Miśka, to kremy: brokułowy, marchewkowy i kukurydziany, a cała a potrawa to znany wśród wegusów różnej maści „shepherd’s pie”, a po naszemu placek pasterski, ale w mojej, autorskiej wersji. Przyznaję się, mój brokuł zaczął kwitnąć w lodówce i tak właśnie wpadłam na ten pomysł.

Składniki na 4-6 porcji:

  • wszystkie warzywa ugotowałam na parze

1   brokuł (około 400 g)

4 marchewki (około 400 g)

puszka kukurydzy

400-500 g ziemniaków

200-250 g soczewicy moczonej przez minimum godzinę w gorące wodzie

1 cebula

kilka ząbków czosnku

sól

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka kurkumy

łyżeczka zielonego pieprzu

łyżeczka słodkiej papryki

gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego

opcjonalnie 50 g wegańskiego parmezanu

2-3 łyżki oleju do smażenia

DSC01995

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju prze 3 minuty, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż wszystko razem przez kolejna minutę, dodał łyżeczkę soli i wymieszaj razem z soczewicą. Możesz dodać do soczewicy kawałek startego wegańskiego parmezanu, co uczyni całą warstwę bardziej spójną i podkręci bardziej smak.

DSC01998

Przygotuj kremy, a każdy z nich przełóż do foliowego woreczka, który po odcięciu jednego z rogów posłuży Ci za „rękaw cukierniczy”

Krem brokułowy: zblenduj brokuła na gładka masę z łyżeczka soli i zielonym pieprzem.

Krem marchewkowy: zblenduj marchew na gładka masę z łyżeczką zoli i papryką.

Krem kukurydziany: odcedź kukurydzę i zblenduj ją ze 100 g ziemniaków (u mnie były to dwa małe ziemniaki), łyżeczką soli i kurkumą.

Ziemniaki zblenuj z rozmarynem, solą i gałką muszkatołową, możeż dodać trochę mleka i oleju roślinnego (ja tego nie zrobiłam).

DSC01999

Formę w której będziesz zapiekać wyłóż papierem do pieczenia, wtedy cały „pie” będziesz mogła/mógł wyjąć z formy i wygodnie kroić, do pieczenia lub wysmaruj olejem roślinnym, ale wtedy raczej będziesz wyciągać danie łyżką. Na dno wyłóż mase ziemniaczaną, na nią całą soczewicę, a całość udekoruj paskami z kremów warzywnych.

DSC02002

Piecz w temp. 180 C przez około 40 minut. Danie przygotowałam dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem (Ci, który śledzą na mnie instagramie sa bardziej na bieżąco, z tym co robię aktualnie w kuchni). Trzymałam to „ciasto” w chłodzie, ale nie w lodówce i podałam na obiad lekko je podgrzewając w piekarniku, a to co zostało jedliśmy w temperaturze pokojowej, i według mnie takie jest najlepsze.  Jak widać na zdjęciu, swobodnie mogłam wyjąć całość z formy i kroić, nic się nie rozpadło.

DSC02022

Smacznego!

DSC02023

 

DSC02024

 

DSC02029

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *