Bez kategorii

Wegański pleśniak ze śliwkami

20150720_203711[1]Sezon na śliwki uważam za otwarty!

Składniki:

450 g mąki pszennej

150 ml oleju roślinnego

150 g cukru

5 łyżek mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dwa dojrzałe banany

200 ml wody po gotowanej ciecierzycy (ja wykorzystałam gotową wodę z puszki z ciecierzycą)

około 1 kg śliwek

łyżeczka cynamonu

20150720_184634[1]Przygotowanie:

Banany zblendować na jednolitą masę. Mąkę, 100 ml oleju, 50 g cukru, proszek do pieczenia zagnieść na gładką masę razem z bananową papką.

20150720_185010[1]Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do zamrażalnika na minimum 30 minut.

20150720_185303[1]W międzyczasie ubić wodę z ciecierzycy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Gdy piana gotowa cały czas mieszając mikserem dodawać stopniowo olej i mąkę ziemniaczaną, na samym końcu cynamon. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w 8.

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i zetrzeć 1/3 ciasta na tarce albo pokruszyć.

20150720_193206[1]Tak przygotowane podpiec w 190 C przez 20 minut.

20150720_195155[1]Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę śliwek

20150720_195228[1]Na to pianę

20150720_195326[1]Resztę śliwek i rozkruszyć na samej górze resztę ciasta

20150720_195553[1]Tak przygotowane piec około 40 minut w temp. 190 C

20150720_202536[1]Smacznego!

20150720_203633[1]

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *