Wegański pleśniak ze śliwkami
Sezon na śliwki uważam za otwarty!
Składniki:
450 g mąki pszennej
150 ml oleju roślinnego
150 g cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dwa dojrzałe banany
200 ml wody po gotowanej ciecierzycy (ja wykorzystałam gotową wodę z puszki z ciecierzycą)
około 1 kg śliwek
łyżeczka cynamonu
Banany zblendować na jednolitą masę. Mąkę, 100 ml oleju, 50 g cukru, proszek do pieczenia zagnieść na gładką masę razem z bananową papką.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do zamrażalnika na minimum 30 minut.
W międzyczasie ubić wodę z ciecierzycy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier. Gdy piana gotowa cały czas mieszając mikserem dodawać stopniowo olej i mąkę ziemniaczaną, na samym końcu cynamon. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w 8.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i zetrzeć 1/3 ciasta na tarce albo pokruszyć.
Tak przygotowane podpiec w 190 C przez 20 minut.
Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę śliwek
Resztę śliwek i rozkruszyć na samej górze resztę ciasta

4 komentarze
Anonim
A co z bananami?
becky
W pierwszym zdaniu napisałam: banany zblendować na gładka masę… ale może jakoś nielogicznie opisałam co dalej, już poprawiam
Anonim
A CO Z BANANAMI!?
becky
Ale o co chodzi? W pierwszym zdaniu w przygotowaniu jest napisane: Przygotowanie:
Banany zblendować na jednolitą masę. Mąkę, 100 ml oleju, 50 g cukru, proszek do pieczenia zagnieść na gładką masę razem z bananową papką.