
Wegański pudding z jabłkami i cynamonem
Jak obiecałam, tak zrobiłam, czyli zrobiłam wegańską wersję jednej z potraw znalezionych w Goodfood, o którym pisałam. Okazuje się, że nawet brytole potrafią coś dobrego wymyślić. Mnie jakoś dotychczas pudding kojarzył się z budyniem, a w sumie z tą nazwą to jak z jazzem w empiku, jak nie wiadomo co to ca muzyka, to do jazzu ją, i tak samo z puddingiem, jak są jaja, mleko i mąka to pudding. Danie to może być zarówno słodkie słone, z mąką, kaszą manną itd. Ten deser jest banalnie prosty i szybki do wykonania, ja zrobiłam go wczoraj wieczorem i zjadłam na kolację, z dziś rano na śniadanie z dodatkiem jogurtu. Dzieci pokochają ten deser (Miśka wyżerała już przed pieczeniem).
Składniki na formę o średnicy 18-20 cm:
30 g płatków owsianych
100 g mąki białe pszennej tortowej
30 g mąki gryczanej (lub innej, np. ryżowej, razowej, może też całe 130 g białej pszennej)
50 ml mleka sojowego
80 ml oleju roślinnego
50 g daktyli
1 mały banan
2 małe jabłka (w sumie około 300 g)
łyżka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jeżeli masz czas i ochotę to podgrzej mleko i mocz w nim daktyle, ja się nie patyczkowałam i od razu wrzuciłam je z mlekiem do blendera, dodaj też banana.
Zblenduj wszystko razem na w miarę jednolitą masę.
Wrzuć wszystko do dużej miski razem z jednym startym jabłkiem. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej jak użyjesz do tego miksera. Drugie jabłko pokrój w plasterki i dodaj je na samym końcu, ale całość przemieszaj tylko łyżką.
Przełóż całość do żaroodpornego naczynia delikatnie wysmarowanego olejem
Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z włączonym termoobiegiem, jeżeli masz oczywiście około 40 minut.
a tak wyglądał oryginał:
Pekany praktycznie poza kosmiczną ceną nie różnią się od orzechów włoskich. Propozycja podania: polać syropem klonowym i posypać orzechami, a wersja śniadaniowa to polać jogurtem, wegańskim- wiadomo!
Smacznego!
2 komentarze
Katarzyna
Jak długo pieczemy?
becky
Dziękuję za zwrócenie uwagi, już uzupełniłam- piec około 40 minut 🙂