KUCHNIA

Wegański pudding z jabłkami i cynamonem

DSC01193

Jak obiecałam, tak zrobiłam, czyli zrobiłam wegańską wersję jednej z potraw znalezionych w Goodfood, o którym pisałam. Okazuje się, że nawet brytole potrafią coś dobrego wymyślić. Mnie jakoś dotychczas pudding kojarzył się z budyniem, a w sumie z tą nazwą to jak z jazzem w empiku, jak nie wiadomo co to ca muzyka,  to do jazzu ją, i tak samo z puddingiem, jak są jaja, mleko i mąka to pudding. Danie to może być zarówno słodkie  słone, z mąką, kaszą manną itd. Ten deser jest banalnie prosty i szybki do wykonania, ja zrobiłam go wczoraj wieczorem i zjadłam na kolację, z dziś rano na śniadanie z dodatkiem jogurtu. Dzieci pokochają ten deser (Miśka wyżerała już przed pieczeniem).

Składniki na formę o średnicy 18-20 cm:

30 g płatków owsianych

100 g mąki białe pszennej tortowej

30 g mąki gryczanej (lub innej, np. ryżowej, razowej, może też całe 130 g białej pszennej)

50 ml mleka sojowego

80 ml oleju roślinnego

50 g daktyli

1 mały banan

2 małe jabłka (w sumie około 300 g)

łyżka cynamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

DSC01175

Przygotowanie:

DSC01176Jeżeli masz czas i ochotę to podgrzej mleko i mocz w nim daktyle, ja się nie patyczkowałam i od razu wrzuciłam je z mlekiem do blendera, dodaj też banana.

DSC01177

Zblenduj wszystko razem na w miarę jednolitą masę.

DSC01178

Wrzuć wszystko do dużej miski razem z jednym startym jabłkiem. Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej jak użyjesz do tego miksera. Drugie jabłko pokrój w plasterki i dodaj je na samym końcu, ale całość przemieszaj tylko łyżką.

DSC01179

Przełóż całość do żaroodpornego naczynia delikatnie wysmarowanego olejem

DSC01180

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z włączonym termoobiegiem, jeżeli masz oczywiście około 40 minut.

DSC01181

DSC01182

DSC01183

a tak wyglądał oryginał:

DSC01194

Pekany praktycznie poza kosmiczną ceną nie różnią się od orzechów włoskich. Propozycja podania: polać syropem klonowym i posypać orzechami, a wersja śniadaniowa to polać jogurtem, wegańskim- wiadomo!

DSC01191

DSC01186

Smacznego!

DSC01190

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.