Bez kategorii

Wegański serek typu „ricotta”

20150914_185849[1]Gdy ostatnio piekłyśmy z Miśką ciasto ta podżerała mi serek który robię sama, zarządała tego serka na kolację, więc przy okazji zrobiłam też film, na którym dokładnie pokazuję jak w prosty sposób można przygotować serek do wszelkiego rodzaju wypieków (sprawdzone) jak i do bezpośredniego zajadania się czy to na słodko czy też w wytrawnej wersji.

Potrzebne będzie:

1 litr wody

500- 600 g mleka sojowego w proszku

200 ml soku z cytryny

miska

sitko

gaza

Przygotowanie:

Mleko rozpuścić w wodzie i zagotować. Od razu jak mleko zacznie kipieć zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić. Po około 15 minutach ponownie zamieszać i odstawić aż całkowicie wystygnie wystygnie.  Po minimum 1 godzinie można już przelać powstałą masę na sitko umieszczone w misce i wyłożonej gazą. Tak przygotowane wstawić najlepiej do lodówki na kilka godzin, w zależności od tego jak gęsty serek chcemy uzyskać.

20150914_185439[1]

Smacznego!

Ps. Mój serek stał w lodówce całą noc.

Tu i tu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego serka.

16 komentarzy

    • becky

      Ser powstaje z mleka, głównymi składnikami mleka jest woda, białko i tłuszcz, więc jeżeli do soi dodamy wody to co mamy? 😉 Wydaje mi się, że najważniejsze żeby jedzenie było 1. wegańskie 2. smaczne 3. dobrze wyglądało, to są moje priorytety.

      • 1

        Chyba mnie nie zrozumiałaś 🙂 Absolutnie nie chodziło mi o to, że serek, który zaproponowałaś nie jest serkiem bo jest z roslin itd. Zwróciłam uwagę na pomyłkę w nazwaniu produktu ubocznego z produkcji sera. Bez znaczenia, czy to ser produkowany z mleka roślinnego, czy zwierzęcego – pozostający płyn to SERWATKA, nie okara. Błąd rzeczowy, nie miałam niczego złego na myśli 😉 pozdrowienia.

        • becky

          Ale ja Ci bardzo za to dziękuję, dzięki Tobie zagłębiłam się w temat i mam zamiar „pobawić” się w wegańskie sery różnego typu. Trzymaj za mnie kciuki, jak mi wyjdzie coś dobrego to pierwsza dostaniesz to testowania 🙂

  • Mirka

    włoski kochana związać powinnaś, bo jak to wygląda, żeby włosy ci tak leciały! Szok! Po drugie Sok cytrynowy w pojemniczku? Cytryn to nie można kupić? A po trzecie ptaki tak świergoczą, że nie słychać Twoich słów! Po prostu porażka!

      • Maja J

        ale sie kobity czepiacie!
        super filmik, sliczna jestes a jak znajdziesz wlosy w serniku to wiesz przynajmniej czyje to 😛
        dziekuje za przepis! szkoda tylko ze u mnie nie mozna dostac mleka sojowego w proszku 🙁 myslisz ze z takiego w kartonie wyjdzie? albo moze wyprobuje zrobic ze smietany pszenicznej 😛
        pozdrawiam Maja

        • becky

          Dzięki Maja :-*, moje włosy to pikuś, a widziałaś jak moja kotka łazi po blatach? 😉 Co do mleka w proszku to ja praktycznie 90% wegańskich produktów kupuję przez internet, bo po pierwsze dużo taniej a po drugie to w mojej 20 tys. mieścinie nawet tofu nigdzie nie można kupić. Z mleka roślinnego płynnego (średnio koszt 6 zł)też robię serek, ale z 1 litra wyjdzie 200-250 g serka, w przeliczeniu to trochę drogo wychodzi, bo z takiego opakowania mleka w proszku za 11 zł uzyskuję 500-600 g serka, a i radzę używać mleka sojowego, chodzi tu o zawartość białka. Życzę powodzenia w kuchni!

          • Maja J

            tylko ze ja mieszkam w szwecji a tu straszna lipa z takimi cudami, mleko sojowe w proszku wogole nie istnieje 🙁 a jakbym zmielila tou zwykle i dodala troszke twarozku pszennicznego? w sumie to glupie pytanie, haha sama musze wyprobowac 😛

          • becky

            Wydaje mi się, że z spokojnie można zastąpić ten serek tofu, dodałam bym trochę mleka roślinnego na kostkę 200gtofu z 50-100 tak aby uzyskać luźniejszą konsystencję, najlepiej zblendować to razem, zresztą w ten właśnie sposób można samemu zrobić tofu, tj. z mleka sojowego

    • becky

      Zagotować jeszcze raz wszystko, dodać połowę soku cytrynowego i po wystudzeniu schłodzić w lodówce- sprawdzony sposób przeze mnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *