Wegański sernik czekoladowo-pomarańczowy
Ostatnio jadłam przepyszną czekoladę: gorzką ze skórką pomarańczy i doszłam do wniosku, że fajne byłoby takie ciasto, padło na moje ukochane ciasto, czyli sernik, wegański- wiadomo, a do tego moja mięsożerna część rodziny prosiła mnie o ciasto dla gości, wyglądało to mniej więcej tak „no wiesz, te twoje wydziwiane, takie mokre żeby było, tylko nie mów gościom z czego to”
Składniki:
ciasto kruche na spód:
200 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
100 g cukru pudru
2 duże łyżki kakao
150 ml oleju roślinnego
Składniki na masę serową:
500 g wegańskiego serka (przepis znajdziecie tu)
skórka i sok z jednej pomarańczy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 banan
100 g brązowego cukru
wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
Po czym zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut
W międzyczasie przygotować masę serową. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, sok wycisnąć. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie razem wymieszać.
2 komentarze
Kasia
Super !
A gościom zasmakowało ?
becky
Do tego stopnia, że brali na wynos 🙂