KUCHNIA

Wegański sernik czekoladowo-pomarańczowy

20150927_123521

Ostatnio jadłam przepyszną czekoladę: gorzką ze skórką pomarańczy i doszłam do wniosku, że fajne byłoby takie ciasto, padło na moje ukochane ciasto, czyli sernik, wegański- wiadomo, a do tego moja mięsożerna część rodziny prosiła mnie o ciasto dla gości, wyglądało to mniej więcej tak „no wiesz, te twoje wydziwiane, takie mokre żeby było, tylko nie mów gościom z czego to”

 

Składniki:

ciasto kruche na spód:

200 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

100 g cukru pudru

2 duże łyżki kakao

150 ml oleju roślinnego

Składniki na masę serową:

500 g wegańskiego serka (przepis znajdziecie tu)

skórka i sok z jednej pomarańczy

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 banan

100 g brązowego cukru

20150926_181025Przygotowanie:

wszystkie składniki na ciasto zagnieść.

20150926_181118Po czym zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut

20150926_181843W międzyczasie przygotować masę serową. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, sok wycisnąć. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie razem wymieszać.

20150926_182421

 Formę do ciastka wysmarować olejem i wylepić ją ciastem, a ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec około 30 minut.
20150926_185607Spód ciasta po upieczeniu wystudzić po czy wypełnić masa serową. Całość piec około godziny w temp. 180 C.
20150927_123417
Smacznego!
20150927_123429
20150927_123446

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *