Wegański sernik Snickers
Nie wiem jak Wy, ale ja najbardziej tęsknię będąc weganką za sernikiem, a że dawno nie piekłam tego typu ciasta, to postarałam się zrobić coś naprawdę zasługującego na to miano. Jak byłam dzieciakiem, i pojawiły się różne cuda w sklepach to pamiętam, że były takie dwa obozy, fani „Marsa” i ano „Snickersa” , ja należałam zdecydowanie do tego drugiego, do tego stopnia, że jak to nastolatka wiecznie się odchudzająca, potrafiłam cały dzień nic nie jeść, byleby móc pozwolić sobie na tego batona, i to jeszcze w rozmiarze XL. Pamiętam też, że był kiedyś konkurs, że trzeba było zebrać ileś tam opakowań po zeżartym batonie i wysłać danego dnia, a możliwe było wygranie Adidasów, to było coś! Najlepsze było to, że nigdy nie wiadomo było, gdzie są wyniki takich konkursów, bo wyobraźcie sobie, że internet pojawił się gdy miałam 15 lat, serio, kiedyś nie było internetu. Koniec pitu pitu, sernik wyszedł obłędny!
Składniki na dużą tortownicę (26 cm):
masa „serowa”:
900-1000 g naturalnego tofu (u mnie dokładnie było to 5 kostek po 180 g)
30-40 g mąki (3 czubate łyżki, może to być pszenna, kukurydziana, ziemniaczana lub opakowanie budyniu waniliowego)
100 g cukru
2 średnie banany
200 ml mleka sojowego
sok z połowy cytryny (mniej więcej 3 łyżki)
100 g solonych orzeszków ziemnych
100 g gorzkiej czekolady
Spód sernika:
200-250 g kruchych ciastek (użyłam tych)
100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi)
a poza tym :
tabliczka czekolady na polewę (po prostu ją rozpuścić w kąpieli wodnej)
na kajmak:
1 litr mleka sojowego
1 szklanka cukru około 200 g
Przygotowanie kajmaku: przez około 1 godzinkę gotować na bardzo małym ogniu mieszając dosyć często, aż masa zgęstnieje. Najlepiej gotować na dużej głębokiej patelni, wtedy powierzchnia parowania jest większa i cały proce szybciej zachodzi.
dodatkowo orzeszki solone do dekoracji
Przygotowanie:
Spód ciasta: pokrusz ciastka i zblenduj je w olejem kokosowym. Wylep powstałym „piaskiem” dno formy do pieczenia wyłożonej papierem.
Masa „serowa”: Zblenduj na gładką masę tofu z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodaj „sera” cukier i banany i ponownie zblenduj. Dodaj mąkę oraz połowę kajmaku i wymieszaj mikserem, ale nie za długo, tylko do połączenia składników, po czym dorzuć orzeszki, posiekaną czekoladę i przemieszaj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód i piecz całość w temperaturze 180 C przez 1 godzinę.
Po upieczeniu sernika możesz od razu polać go resztą kajmaku, a na to rozpuszczoną czekoladą, posyp orzeszkami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
4 komentarze
Sarna
wygląda imponująco 🙂
takim ciastem na pewno można zrobić wrażenie na gościach
VEGAnation
„Sernik” wygląda świetnie, aż chce się go wcinać tu i teraz ;D
Marta
Nie mam bananów, czym mogę zastąpić? Albo pominąć?
becky
Banany dosładzają sernik i sklejają ciasto, więc możesz je zastąpić np. 3-4 łyżkami mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i dodać cukier, powiedzmy za te 2 banany 4 łyżki.