
Wegański sernik w trzech smakach
Przy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako jedyny charakterystycznie dla prawdziwych serników „mlaszcze” podczas krojenia, jest puszysty i rozpływa się w ustach. Ten dzisiejszy składa się z trzech smaków :czekoladowego, kokosowego i truskawkowego, każda warstwa ma ciut inną konsystencją, na czym mi zależało a razem składają się na niesamowicie harmonijną całość.
Składniki na dużą 26 cm tortownicę:
zacznij od przygotowania podstawowej may, na którą składa się:
500 g fasoli typu Piękny Jaś ugotowanej do miękkości
puszka 400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeżeli ma być w 100 % bezglutem)
łyżka esencji waniliowej
80 g oleju kokosowego
masa czekoladowa:
30 szt namoczonych daktyli
4-6 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao lub karobu
masa kokosowa:
200 g namoczonych wiórków kokosowych
50 g cukru
masa truskawkowa:
250-300 g truskawek
opakowanie budyniu waniliowego lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki masy podstawowej zblenduj na idealnie gładką masę. Podziel całość na mniej więcej 3 równe części, i tak do części czekoladowej dodaj kakao i daktyle, zblenduj na gładką masę i dodaj posiekaną czekoladę. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej, kokoswej masy dodaj wiórki kokosowe i cukier, zblenduj wszystko razem i przełóż na masę czekoladową. Do masy truskawkowej dodaj cukier, budyń/mąkę ziemniaczaną i połowę truskawek, zblenduj całość. Przełóż masę truskawkową na kokosową, a pozostałe truskawki podziej na ćwiartki i wciśnij w masę. Piecz całość około 1 h i 15 minut bez termoobiegu w temp. 175-180 C na środkowej półce piekarnika. Upieczony sernik wystudź, a potem przechowuj w lodówce.
Smacznego!


2 komentarze
Anonim
Wow, wygląda niezwykle !
becky
Dziękuję 🙂