Wegański „snikers”
Tak, tak udało mi się zrobić wegańskiego „snikersa”, było to mój ulubiony batonik z czasów „niewege” tak więc mieszałam, kombinowałam i udało mi się! Przepis jest pracochłonny, ale z podanych składników uzyskamy naprawdę dużą ilość, która spokojnie może stać w zamrażalniku (lub w lodówce) minimum tydzień.
Przygotowanie:
do „snikersa” należy zrobić 3 warstwy: czekoladę, masę mleczną, karmel. Aby wpasować się z czasem oczekiwania najlepiej zacząć od przygotowania czekolady i karmelu jednocześnie.
Czekolada:
250 ml mleka sojowego
200 g masła kokosowego
pół szklanki cukru
2-3 łyżki kakao
200 g mleka sojowego w proszku
Wszystkie składniki poza mlekiem w proszku zagotować, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas mieszając. Przepis znajdziecie też tu
Karmel:
1 litr mleka sojowego
pół/cała szklanka cukru
50 g masła kokosowego
Mleko gotować z cukrem na dużej patelni mieszając od czasu do czasu około 1 godziny, pod koniec dodać masło.Przepis znajdziecie też
Masa mleczna:
pół szklanki mleka sojowego
200 g sojowego mleka w proszku (użyłam sojowego Bebilonu dla dzieci)
2/3 szklanki cukru (użyłam nierafinowanego trzcinowego)
250 g masła kokoswego
Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać masło i utrzeć na gładką masę po czy stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas ucierając, tak aby nie było grudek.
Przygotowanie:
Foremkę wyściełać folią spożywczą.
Wylać cienką warstwę czekolady
Na czekoladę wyłożyć niesolone orzeszki ziemne.
Włożyć na chwilę do zamrażalnika, i w tym czasie przygotować masę mleczną. Na orzeszki wyłożyć warstwę karmelu i znowu włożyć foremkę do zamrażarki (lodówka też da radę) na około 15 minut po czym wyłożyć masę mleczną i na resztę czekolady. Tak przygotowaną włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
Smacznego!