KUCHNIA

Wegański „snikers”

20150815_085950[1]Tak, tak udało mi się zrobić wegańskiego „snikersa”, było to mój ulubiony batonik z czasów „niewege” tak więc mieszałam, kombinowałam i udało mi się! Przepis jest pracochłonny, ale z podanych składników uzyskamy naprawdę dużą ilość, która spokojnie może stać w zamrażalniku (lub w lodówce) minimum tydzień.

Przygotowanie:

do „snikersa” należy zrobić 3 warstwy: czekoladę, masę mleczną, karmel. Aby wpasować się z czasem oczekiwania najlepiej zacząć od przygotowania czekolady i karmelu jednocześnie.

Czekolada:

250 ml mleka sojowego

200 g masła kokosowego

pół szklanki cukru

2-3 łyżki kakao

200 g mleka sojowego w proszku

Wszystkie składniki poza mlekiem w proszku zagotować, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas mieszając. Przepis znajdziecie też tu

Karmel:

1 litr mleka sojowego

pół/cała szklanka cukru

50 g masła kokosowego

Mleko gotować z cukrem na dużej patelni mieszając od czasu do czasu około 1 godziny, pod koniec dodać masło.Przepis znajdziecie też

tu

Masa mleczna:

pół szklanki mleka sojowego

200 g sojowego mleka w proszku (użyłam sojowego Bebilonu dla dzieci)

2/3 szklanki cukru (użyłam nierafinowanego trzcinowego)

250 g masła kokoswego

Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać masło i utrzeć na gładką masę po czy stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas ucierając, tak aby nie było grudek.

Przygotowanie:

Foremkę wyściełać folią spożywczą.

20150814_172849[1]Wylać cienką warstwę czekolady

20150814_172954[1]Na czekoladę wyłożyć niesolone orzeszki ziemne.

20150814_173104[1]Włożyć na chwilę do zamrażalnika, i w tym czasie przygotować masę mleczną. Na orzeszki wyłożyć warstwę karmelu i znowu włożyć foremkę do zamrażarki (lodówka też da radę) na około 15 minut po czym wyłożyć masę mleczną i na resztę czekolady. Tak przygotowaną włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.