KUCHNIA

Wegański sos koperkowy

 

Wszyscy chyba uwielbiamy od czasu do czasy klasyczne (polskie) obiadki czyli ziemniaki (najlepiej w formie puree) klopsiki, jakaś suróweczka, a do pyrek koniecznie sosik. Na liście moich ulubieńców jest koperkowy.

Składniki:

puszka mleka kokosowego

2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

łyżeczka pieprzu ziołowego

łyżeczka soli

50 ml oleju roślinnego (słonecznikowy lub kokosowy rafinowany będzie tu najlepszy)

pęczek koperku

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzej olej, dodaj mąkę i smaż intensywnie mieszając 2-3 minuty- pilnuj, żeby nie przypalić.

Tak wygląda gotowa zasmażka- nie powinno być żadnych grudek.

 

 

Zdejmij rondelek z ognia i powoli cały czas mieszając dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym- sos już zacznie gęstnieć. Dodaj przyprawy. Ponownie wstaw rondelek z sosem na kuchenkę i gotuj cały czas mieszając 2-3 minuty.

Gdy już sos będzie gotowy dodaj posiekany koperek (już nie gotuj).

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *