Wegański sos koperkowy
Wszyscy chyba uwielbiamy od czasu do czasy klasyczne (polskie) obiadki czyli ziemniaki (najlepiej w formie puree) klopsiki, jakaś suróweczka, a do pyrek koniecznie sosik. Na liście moich ulubieńców jest koperkowy.
Składniki:
puszka mleka kokosowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka soli
50 ml oleju roślinnego (słonecznikowy lub kokosowy rafinowany będzie tu najlepszy)
pęczek koperku
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzej olej, dodaj mąkę i smaż intensywnie mieszając 2-3 minuty- pilnuj, żeby nie przypalić.
Tak wygląda gotowa zasmażka- nie powinno być żadnych grudek.
Zdejmij rondelek z ognia i powoli cały czas mieszając dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym- sos już zacznie gęstnieć. Dodaj przyprawy. Ponownie wstaw rondelek z sosem na kuchenkę i gotuj cały czas mieszając 2-3 minuty.
Gdy już sos będzie gotowy dodaj posiekany koperek (już nie gotuj).
Smacznego!