Wegański sos toffi
Wegański sos toffi- to możliwe, i banalnie proste do zrobienia. Idealne do naleśników, gofrów, ciast, a jak za długo pogotujecie, to będziecie mieć wegańskie krówki! 😉
Składniki:
200 g mleka kokosowego
250 g cukru trzcinowego
100 g oleju kokosowego
opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki umieść w rondelku z grubym dnem. Gotuj wszystko cały czas mieszając przez 3 minuty. Gotowy, przestudzony sos przechowuj w lodówce, jeżeli bardzo zgęstnieje to można do podgrzać, ale w kąpieli wodnej, nie bezpośrednio w garnku.
Tak wygląda sos schłodzony 🙂
5 komentarzy
PuellaRosea
Mleko kokosowe z puszki a nie kartonu jak rozumiem?
becky
Tak, tak z puszki 🙂
Agata
Ale czy tylko stałą cześć mleka kokosowego?
becky
Tak, dokładnie tą stałą/gęstą część. Radzę też nie używać wersji light 😉
Ania
Jak długo sos postoi w lodówce? Zrobiłam dyniowe babeczki, ale sporo zostało 🙂 dzięki za super przepis!