Wegański tort dyniowy z kremem marcepanowym
Moje drugie podejście do tortów w ogóle. Jest wegański i tak samo jak pierwszy dyniowy. Tym razem pomagała mi Miśka.
Część 1 filmu/przygotowanie ciasta:
Składniki:
450 g mąki pszennej
200 g brązowego cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli i pieprzu
po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu
2 banany
240 g puree z dyni
200 g brązowego cukru
Krem:
około 600 g wegańskiego serka
50 g ksylitolu
50 g płatków ryżowych
200 g masy marcepanowej
50 g masła kokosowego
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
50 g brązowego cukru
50 g masła kokosowego
Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć mąkę z masą bananową i puree z dyni. Upiec całe ciasto na raz lub podzielić na części i piec pojedynczo. Jako całość piec około 45-60 minut (sprawdzać suchość ciasta patyczkiem) w przypadku pieczenia w 3 częściach każda piec 30 minut w temp. 170-180 C.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Można stopniować płatki ryżowe, lub całkowicie z nich zrezygnować, w zależności od tego jak gęsty krem uzyskamy.
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki rozpuści w kąpieli wodnej, schodzić ale tak, aby nadal masa była nadal płynna.