Wegański tort w stylu angielskim
Jeżeli obserwujecie mnie na FB, to wiecie, że Misiek odreagowuje stres demolując, o przepraszam remontując, a ja z kolei wymyślam sobie skomplikowane torty. Wykorzystałam patent oraz przepis z zeszłego tygodnia, czyli zrobiłam kilka małych torcików, ale tym razem wykończyłam je w angielskim stylu, z tym że nie obłożyłam ich tradycyjną masą cukrową tylko marcepanem. Marcepan jest bardzo wdzięcznym materiałem, równie plastycznym co masa cukrowa, jak na mój gust o niebo smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza.
Składniki na 6-8 torcików
Składniki na biszkopt:
600 g mąki pszennej
800 ml mleka sojowego
200 g cukru
50 ml octu jabłkowego
czubata łyżeczka proszki do pieczenia
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 czubate łyżki karobu lub kakao
krem:
300 r ryżu (waga suchego, przed ugotowaniem, użyłam jaśminowego, ale może być dowolny, byleby był biały)
300 g nerkowców
200 g cukru
800-900 ml mleka roślinnego
ziarenka z 2 lasek wanilii, lub 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu
+ truskawki 300-500 g
+400-600 g marcepanu
Przygotowanie biszkoptu:
Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut.
Przygotowanie kremu:
Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj.
Składanie tortów:
Na jeden torcik składa się warstwa biszkoptu, krem, truskawki, warstwa biszkoptu i znowu krem.
Całość przykryj rozwałkowaną porcją marcepanu (około 100 g ). Dla ułatwienia sobie pracy lekko posyp wałek mąką, wtedy marcepan nie będzie się kleił.
Udekoruj wedle uznania.
Smacznego!
2 komentarze
ola
duzo octu…mozna dać 25ml? nie chce go czuc
becky
Zapewniam, że czuć nie będzie, ale możesz zmniejszyć ilość i ciut dłużej trzymać odstawiony na bok.