Wegańskie batoniki „CiniMinis”
Zrobiłam kolejną wegańską wersję znanego batonika. Nie wiem jak Wy, ale ja płatki CiniMinis omijam szerokim łukiem dla swojego dobra, bo uwielbiam je jeść „na sucho” i pochłaniam ogromne ilości.
Składniki:
na „białą czekoladę”
150 g cukru pudru
150 g masła kokosowego
170 g mleka sojowego w proszku
100 ml mleka sojowego
reszta batonika:
200 g najzwyklejszych płatków kukurydzianych (kupuję zawsze te z najniższej półki, czyli najtańsze bo tylko one nie mają zbędnych dodatków w postaci dodatkowego cukru, E itd.)
2-3 łyżki cynamonu
100 ml syropu z agawy
50 g masła kokosowego
„Czekoladę” przygotować w kąpieli wodnej: masło kokosowe rozpuścić
stopniowo dodawać wymieszane mleko w proszku z cukrem pudrem przesiewając je do masła.
Po uzyskaniu idealnie gładkiej, kremowej konsystencji przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Naczynia po „czekoladnie mlecznej” nie myć, tylko rozpuścić w nim resztę masła kokosowego i syrop z agawy. Płatki wymieszać z syropem i wyłożyć na czekoladę mocno dociskając.
Na to wylać przygotowany syrop, tak aby dokładnie wszystko się zlepiło.
Wybaczcie jakość zdjęcia, ale jednocześnie gotuję i robię zdjęcia. Czasami jest to naprawdę trudne, zwłaszcza gdy jest się całej ulepionej w słodkim syropie.
Całość zakryć papierem i podociskać dla pewności. Formę włożyć do zamrażalnika albo lodówki. U mnie wystarczyła godzinka w zamrażalniku i było gotowe.