KUCHNIA

Wegańskie batoniki „CiniMinis”

20150821_170049Zrobiłam kolejną wegańską wersję znanego batonika. Nie wiem jak Wy, ale ja płatki CiniMinis omijam szerokim łukiem dla swojego dobra, bo uwielbiam je jeść „na sucho” i pochłaniam ogromne ilości.

Składniki:

na „białą czekoladę”

150 g cukru pudru

150 g masła kokosowego

170 g mleka sojowego w proszku

100 ml mleka sojowego

reszta batonika:

200 g najzwyklejszych płatków kukurydzianych (kupuję zawsze te z najniższej półki, czyli najtańsze bo tylko one nie mają zbędnych dodatków w postaci dodatkowego cukru, E itd.)

2-3 łyżki cynamonu

100 ml syropu z agawy

50 g masła kokosowego

20150821_140219Przygotowanie:

„Czekoladę” przygotować w kąpieli wodnej: masło kokosowe rozpuścić

20150821_140738stopniowo dodawać wymieszane mleko w proszku z cukrem pudrem przesiewając je do masła.

20150821_140849Cały czas mieszać.

20150821_141418Po uzyskaniu idealnie gładkiej, kremowej konsystencji przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

20150821_142042Naczynia po „czekoladnie mlecznej” nie myć, tylko rozpuścić w nim resztę masła kokosowego i syrop z agawy. Płatki wymieszać z syropem i wyłożyć na czekoladę mocno dociskając.

20150821_142122Na to wylać przygotowany syrop, tak aby dokładnie wszystko się zlepiło.

20150821_142203Wybaczcie jakość zdjęcia, ale jednocześnie gotuję i robię zdjęcia. Czasami jest to naprawdę trudne, zwłaszcza gdy jest się całej ulepionej w słodkim syropie.

20150821_142430Całość zakryć papierem i podociskać dla pewności. Formę włożyć do zamrażalnika albo lodówki. U mnie wystarczyła godzinka w zamrażalniku i było gotowe.

20150821_165843Smacznego!

20150821_170032

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.