Bez kategorii

Wegańskie bezglutenowe kokosanki

20150927_141114[1]Uwielbiam kokosanki, to smak mojego dzieciństwa, konkretnie mam na myśli te kupne w kształcie piramidek, roczniki około ’80 powinny kojarzyć, nakombinowałam się trochę ale udało mi się zrobić ich wegańska wersję które w 99 % smakują dokładnie tak samo (chrupiąca skórka na zewnątrz a środek mięciutki), a do tego są bezglutenowe i bajecznie proste do zrobienia. ps. trzymam je w słoiku od kilku dni z dnia na dzień są jeszcze lepsze.

Składniki:

100 g wiórków kokosowych

opakowanie 160 g kleiku ryżowego (można zastąpić kukurydzianym)

150 g oleju roślinnego (ideałem byłby kokosowy nierafinowany)

100 g cukru (najlepiej brązowego)

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 duży dojrzały banan

20150927_130505[1]Przygotowanie:

banana zmiażdżyć na gładką masę. Wszystkie składniki połączyć,

20150927_130825[1]W razie potrzeby (gdyby masa wydawała się za sucha/nie chciała się skleić) można dodać trochę ciepłej wody lub zwiększyć ilość oleju), odczekać chwilę (5 minut max) aż kleik zwiąże płyny i napęcznieje.

20150927_131301[1]Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego,  wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie, lekko spłaszczyć dłonią.20150927_133123[1]Piec w temp. 180-200 C około 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.

20150927_141054[1]Smacznego!

20150927_141524[2]

3 komentarze

  • Lidencja

    Czy Wam także szybko stwardnialy jak kamień? Czy one mają to do siebie,że trzeba je zjeść od razu czy coś sknocilam? 🙂

      • Lidencja

        Kurczę, może i racja. Robiłam z potrójnej porcji (jak szaleć to szaleć) i miałam też problem z wchłonięciem oleju przez masę. No nic, trzeba będzie spróbować jeszcze raz, dzięki! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *