KUCHNIA

Wegańskie biscotti z piernikową nutą

Uwielbiam „piernikowe” przyprawy ,więc kulinarnie celebruję święta cały grudzień  i tak juz tydzień moje Miśki zajadają piernikowe biscotti. Te ciasteczka mają włoski rodowód, znane są także jako Cantucci. To kruche (twarde, rozpływające się w ustach) ciasteczka nadziane bakaliami, a cały sekret tkwi w ich dwukrotnym pieczeniu. Po upieczeniu mogą grzecznie leżeć w puszce długo, pewnie z miesiąc, ale u mnie tego nie doczekają. Tradycyjnie przed zjedzeniem zanurza się je w kawie lub herbacie, a Włosi zanurzają je nawet w winie. Z podanego przepisu wypełniłam ciachami dwie wileknie puszki (średnica 25 cm).

Składniki:

400 g mąki pszennej (owsiana też będzie dobra, czyli wersja bezglutenowa)

1 duży dojrzały banan

150 g suszonych moreli (można zamienić na datyle, rodzynki, żurawinę)

100 g orzechów (u mnie włoskie, ale laskowe czy pekan też będą dobre)

100 g ciemnego cukru trzcinowego (muscowado lub melasowy)

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

łyżka mielonego imbiru

łyżka cynamonu

łyżeczka startej gałki muszkatowołej (1 gałka)

około 150 płynnego słodu może to być syrop klonowy, ryżowy, z agawy, w wersji wegetariańskiej miód)

Przygotowanie:

Banana zblenduj z płynnym słodem. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Dodaj posiekane bakalie i masę bananową- zagnieć ciasto.

Dla ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na 2-3 części, z każdej uformuj  wałek o średnicy 2-3 cm *obtoczny delikatnie w mące ładniej wygląda po upieczeniu. każdy wałek przekrój wzdłuż na pół i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz 25-30 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C.

Po upieczeniu nożem z ząbkami pokrój „wałki” na skos w 1 cm kromeczki.

Całość ponownie przełóż na blachę i wstaw je jeszcze raz do piekarnika na 5-10 minut (170-180 C), w zależności od tego jak bardzo suche ciacha lubisz.

Smacznego 🙂

 

ps. Inspirowałam się przepisem ze strony https://www.mojewypieki.com/

One Comment

Skomentuj Krystyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *