Wegańskie brownie z chałwą
Przepis absolutnie najlepsze moje brownie, do tego robi się je błyskawicznie, a jeżeli dodacie dodatkowo do niego opakowanie przyprawy korzennej do pierników i śmiało może zastąpić piernik na święta! Będzie dobre tydzień po warunkiem odpowiedniego przechowywania, czyli przykryć je najlepiej folą aluminiową aby nie wyschło, przez pierwsze 2-3 dni można trzymać nawet na blacie kuchennym a nie w lodówce.
Składniki na małą blachę:
*(na standardowej wielkości prostokątną blachę proszę podwoić ilość składników):
250 g chałwy
100 g/tabliczka gorzkiej czekolady
150 g mąki pszennej z czego 50 g może to być mąką pełnoziarnista
3 łyżki karobu lub kakao
50-100 g cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubicie)
1 dojrzały banan
50 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
- może ale nie musi być łyżka esencji waniliowej
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy.
Pokrój w drobną kostkę chałwę lub pokrusz.
W dużej misce zblenduj cukier, banana i esencję waniliową.
Przesiej do mieszanki cukrowo-bananowej mąkę i karob/kakao.
Dodaj roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Jeżeli zacząłeś od jej topienia to do tego momentu wystygła wystarczająco.
Wymieszaj po czym dodaj pokrojoną/pokruszoną chałwę i połącz.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20! minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg).
Gotowe!
ps. Piekłam wieczorem i stąd ta różnica kolorów.
Ciężko zrobić ładnie zdjęcie tak nieatrakcyjnemu plackowi, w sumie mogłam dołożyć więcej „papiru” ale po co 😉
Smacznego!