KUCHNIA

Wegańskie brownie z chałwą

DSC05518(1)

Przepis absolutnie najlepsze moje brownie, do tego robi się je błyskawicznie, a jeżeli dodacie dodatkowo do niego opakowanie przyprawy korzennej do pierników i śmiało może zastąpić piernik na święta!  Będzie dobre tydzień po warunkiem odpowiedniego przechowywania, czyli przykryć je najlepiej folą aluminiową aby nie wyschło, przez pierwsze 2-3 dni można trzymać nawet na blacie kuchennym a nie w lodówce.

Składniki na małą blachę:

*(na standardowej wielkości prostokątną blachę proszę podwoić ilość składników):

250 g chałwy

100 g/tabliczka gorzkiej czekolady

150 g mąki pszennej z czego 50 g może to być mąką pełnoziarnista

3 łyżki karobu lub kakao

50-100 g cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubicie)

1 dojrzały banan

50 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego

  • może ale nie musi być łyżka esencji waniliowej

DSC05496(1)

Przygotowanie:

DSC05497(1)

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy.

DSC05499(1)

Pokrój w drobną kostkę chałwę lub pokrusz.

DSC05500(1)

W dużej misce zblenduj cukier, banana i esencję waniliową.

DSC05501(1)

Przesiej do mieszanki cukrowo-bananowej mąkę i karob/kakao.

DSC05502(1)

Dodaj roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Jeżeli zacząłeś od jej topienia to do tego momentu wystygła wystarczająco.

DSC05503(1)

Wymieszaj po czym dodaj pokrojoną/pokruszoną chałwę i połącz.

DSC05505(1)

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20! minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg).

DSC05506(1)

Gotowe!

DSC05508

ps. Piekłam wieczorem i stąd ta różnica kolorów.

DSC05510(1)

Ciężko zrobić ładnie zdjęcie tak nieatrakcyjnemu plackowi, w sumie mogłam dołożyć więcej „papiru” ale po co 😉

DSC05514(1)

Smacznego!

DSC05520(1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.