Wegańskie brownies z orzechowym kremem pralinowym
„Sałatka” z kakaowca, bananów, orzechów i kokosa.
Potrzebne składniki na ciasto:
- 200 g cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowanego”
- 200 g czekolady deserowej
- 2 banany
- 200 g masła kokosowego
- 170 g mąki pszennej
- laska wanilii
- szczypta soli
Na krem pralinowy potrzeba:
- 200 g niesolonych orzeszków (ja użyłam ziemnym, ale mogą być jakiekolwiek)
- 60 g masła kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego
Ciasto:
Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Banany rozgniatamy widelcem. Mąkę, banany, sól, wanilię i masę czekoladową wyrabiamy razem mikserem na gładką masę.
Krem:
Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym blendujemy razem z cukrem i masłem. Absolutnie nie próbujemy, bo zeżremy wszystko.
Połowę ciasta wylewamy na wysmarowana masłem (kokosowym oczywiście) blaszkę, po czym przekładamy krem orzechowy i na to druga połowa ciasta.
Masa się trochę ciągnie, więc proszę o cierpliwość, ale proszę mi wierzyć, to jest tego warte.
Tak przygotowane ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 35-40 minut.
Jeżeli jesteście w stanie poczekać aż ostygnie i idealnie zwiąże to powodzenia życzę 😉