Bez kategorii

Wegańskie brownies z orzechowym kremem pralinowym

20150329_150052[1]

„Sałatka” z kakaowca, bananów, orzechów i kokosa.

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 200 g cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowanego”
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 banany
  • 200 g masła kokosowego
  • 170 g mąki pszennej
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Na krem pralinowy potrzeba:

  • 200 g niesolonych orzeszków (ja użyłam ziemnym, ale mogą być jakiekolwiek)
  • 60 g masła kokosowego
  • 100 g cukru trzcinowego

20150329_134734[1]

Ciasto:

Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Banany rozgniatamy widelcem. Mąkę, banany, sól, wanilię i masę czekoladową wyrabiamy razem mikserem na gładką masę.

20150329_140934[1]

Krem:

Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym blendujemy razem z cukrem i masłem. Absolutnie nie próbujemy, bo zeżremy wszystko.

20150329_140831[1]

Połowę ciasta wylewamy na wysmarowana masłem (kokosowym oczywiście) blaszkę, po czym przekładamy krem orzechowy i na to druga połowa ciasta.

20150329_141138[1]Masa się trochę ciągnie, więc proszę o cierpliwość, ale proszę mi wierzyć, to jest tego warte.

20150329_141256[1]Tak przygotowane ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 35-40 minut.

Jeżeli jesteście w stanie poczekać aż ostygnie i idealnie zwiąże to powodzenia życzę 😉

Smacznego!20150329_150052[1]ego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *