KUCHNIA

Wegańskie burgery z tofu- przepis podstawowy

Ulubione pytanie wegan i wegetarian: skąd czerpiesz białko? 😉 No coż,  podstawą w diecie wegusów są strączki, ale nie samym hummusem żyjemy, bo świetnym źródłem białka jest też tofu. Wędzone tofu uwielbiam, mogę jeść prosto z lodówki, bez żadnej obróbki, podsmażone na złoto wzbogaci każdą zupę i curry, ale w bardzo prosty sposób można z niego wyczarować burgery, buła  z takim kotletem jest dobra na śniadanie, obiad czy kolację. Jest to pełnowartościowy posiłek jeżeli dodacie sowitą porcję świeżego zielska.  Ja zabieram jedną taką dziś ze sobą w podróż 🙂

ps. Burgery wcześniej  podsmażone można spokojnie nawet tydzień przechowywać w lodówce i idealnie sprawdzą się na grillu.

Składniki na 4 burgery:

2 kostki wędzonego tofu (ewentualnie naturalnego)

2 średnie cebule

łyżeczka suszonego czosnku

płaska łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczku kurkumy

3 łyżki oleju do smażenia + około 100 ml dobrej jakości oleju roślinnego (lub  mniej jeszli tofu nie będzie zbyt zwarte lub do rozdrobnienia użyjesz blendera)

czubata łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w droną kostkę i podsmaż przez 3-5 minut razem z przyprawami.

Tofu rozrbobnij widelcem, albo nawet możesz użyć blendera, dodaj podsmażoną cebulę z przyprawami, olej i mąkę. Wymieszaj dokładnie.

Wymieszaj dokładnie.

Do uformaowania idealnie zgrabych burgerów przydadzą sie pierścienie cukiernicze, jest to inwestycja kilku złotych, a przydadzą się do porcjowania ciasta, wykrawania czy właśnie formowania idealnych kotletów.

Uformowane burgery podsmaż na złoto z obu stron.

Smacznego 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.