
Wegańskie burgery z tofu- przepis podstawowy
Ulubione pytanie wegan i wegetarian: skąd czerpiesz białko? 😉 No coż, podstawą w diecie wegusów są strączki, ale nie samym hummusem żyjemy, bo świetnym źródłem białka jest też tofu. Wędzone tofu uwielbiam, mogę jeść prosto z lodówki, bez żadnej obróbki, podsmażone na złoto wzbogaci każdą zupę i curry, ale w bardzo prosty sposób można z niego wyczarować burgery, buła z takim kotletem jest dobra na śniadanie, obiad czy kolację. Jest to pełnowartościowy posiłek jeżeli dodacie sowitą porcję świeżego zielska. Ja zabieram jedną taką dziś ze sobą w podróż 🙂
ps. Burgery wcześniej podsmażone można spokojnie nawet tydzień przechowywać w lodówce i idealnie sprawdzą się na grillu.
Składniki na 4 burgery:
2 kostki wędzonego tofu (ewentualnie naturalnego)
2 średnie cebule
łyżeczka suszonego czosnku
płaska łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczku kurkumy
3 łyżki oleju do smażenia + około 100 ml dobrej jakości oleju roślinnego (lub mniej jeszli tofu nie będzie zbyt zwarte lub do rozdrobnienia użyjesz blendera)
czubata łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w droną kostkę i podsmaż przez 3-5 minut razem z przyprawami.
Tofu rozrbobnij widelcem, albo nawet możesz użyć blendera, dodaj podsmażoną cebulę z przyprawami, olej i mąkę. Wymieszaj dokładnie.
Wymieszaj dokładnie.
Do uformaowania idealnie zgrabych burgerów przydadzą sie pierścienie cukiernicze, jest to inwestycja kilku złotych, a przydadzą się do porcjowania ciasta, wykrawania czy właśnie formowania idealnych kotletów.
Uformowane burgery podsmaż na złoto z obu stron.
Smacznego 🙂


