KUCHNIA

Wegańskie burgery z buraka


Składniki na 8 burgerów o średnicy 10 cm:

500 g ugotowanych lub upieczonych buraków

500 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)

2-3 cebule

około 4 łyżek oleju do smażenia

łyżeczka nasion gorczycy

łyżeczka nasion kolendry

łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki pieprzu

łyżeczka soli

opcjonalnie łyżka ciemnego sosu sojowego lub ciut więcej soli

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno cebulę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i przez kilka sekund podsmaż zmielone przyprawy: gorczycę, nasiona kolendry, papryki, pieprz.
  3. Dodaj cebulę i smaż około 3 minut.
  4. Następnie dodaj kaszę i smaż wszystko razem około 5 minut, dodaj sól i sos sojowy.
  5. Całość wymieszaj dokładnie z burakami i posiekaną natka pietruszki. Sprawdź czy jest wystarczająco doprawione jak na Twój gust 🙂
  6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  7. Uformuj placki o grubości około 1 cm, jeżeli chcesz aby miały idealny kształt użyj pierścienia cukierniczego.
  8. Piecz około 30 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 c.
  9. Następnie odwróć burgery i piecz jeszcze 10 minut.

Wystudzone burgery przechowuj w lodówce w pojemniku, tak przechowywane mogą być nawet tydzień. Przed podaniem podgrzewaj w opiekaczu, na patelni lub w piekarniku. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.