Wegańskie burgery z buraka
Składniki na 8 burgerów o średnicy 10 cm:
500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
500 g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)
2-3 cebule
około 4 łyżek oleju do smażenia
łyżeczka nasion gorczycy
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka soli
opcjonalnie łyżka ciemnego sosu sojowego lub ciut więcej soli
Przygotowanie:
- Posiekaj drobno cebulę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i przez kilka sekund podsmaż zmielone przyprawy: gorczycę, nasiona kolendry, papryki, pieprz.
- Dodaj cebulę i smaż około 3 minut.
- Następnie dodaj kaszę i smaż wszystko razem około 5 minut, dodaj sól i sos sojowy.
- Całość wymieszaj dokładnie z burakami i posiekaną natka pietruszki. Sprawdź czy jest wystarczająco doprawione jak na Twój gust 🙂
- Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Uformuj placki o grubości około 1 cm, jeżeli chcesz aby miały idealny kształt użyj pierścienia cukierniczego.
- Piecz około 30 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 c.
- Następnie odwróć burgery i piecz jeszcze 10 minut.
Wystudzone burgery przechowuj w lodówce w pojemniku, tak przechowywane mogą być nawet tydzień. Przed podaniem podgrzewaj w opiekaczu, na patelni lub w piekarniku.
Smacznego!