KUCHNIA

Wegańskie ciasteczka z suszonymi bananami i czekoladą

Misiek sprowadził do sklepu cudownie chrupiące suszone banany i postawiłam sobie za punkt honoru upiec z nimi ciastka. Dziś o 6 rano wstałam i je wyczarowałam. W południe już większości nie ma, więc misja spełniona.

Składniki na około 30 ciastek:

400 g mąki, z czego 250 to biała pszenna za 150 razowa

1 duży banan

100 g cukru

120 g oleju kokosowego

100 g gorzkiej czekolady

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

100 g suszonych bananów (do kupienia np.tu)

50-100 g suszonej papai (do kupienia np. tu)

Przygotowanie:

Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę przesiej i wymieszaj z masą bananową. Dodaj posiekane banany, papaję i czekoladę.

Porcję ciasta odmierzaj dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz dłonią lub za pomocą obręczy formuj idealnie okrągłe ciastka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 15 minut w temp. 180 C

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.