Wegańskie ciasteczka z suszonymi bananami i czekoladą
Misiek sprowadził do sklepu cudownie chrupiące suszone banany i postawiłam sobie za punkt honoru upiec z nimi ciastka. Dziś o 6 rano wstałam i je wyczarowałam. W południe już większości nie ma, więc misja spełniona.
Składniki na około 30 ciastek:
400 g mąki, z czego 250 to biała pszenna za 150 razowa
1 duży banan
100 g cukru
120 g oleju kokosowego
100 g gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g suszonych bananów (do kupienia np.tu)
50-100 g suszonej papai (do kupienia np. tu)
Przygotowanie:
Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę przesiej i wymieszaj z masą bananową. Dodaj posiekane banany, papaję i czekoladę.
Porcję ciasta odmierzaj dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz dłonią lub za pomocą obręczy formuj idealnie okrągłe ciastka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 15 minut w temp. 180 C
Smacznego!