
Wegańskie ciastka digestive
Bardzo często można spotkać przepisy na ciasta, gdzie bazą są słynne ciastka „digestive”, jako weganka nie mogę nie mogę iść na łatwiznę i po porostu ich kupić, więc opracowałam przepis na te ciastka w wersji wege. Wyszły idealnie kruche, z powodzeniem można je trzymać w puszcze do 2 tygodni, ja musiałam puszkę zakamuflować w spiżarni, bo będą mi potrzebne do kolejnego przepisu.
Składniki na około 20 sztuk:
175 g razowej mąki pszennej
50 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych (należy je zmielić)
100 ml oleju roślinnego lub 120 g masła roślinnego
70 g brązowego cukru
70 ml mleka roślinnego
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki owsiane zmielić i wszystkie składniki wyrobić najlepiej ręcznie.
powstałe ciasto uformować w kulę
Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciastka.
Ciacha piec w temp. 180 C około 15 minut. (najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia)