KUCHNIA

Wegańskie ciastka digestive

20150826_191503[1]

Bardzo często można spotkać przepisy na ciasta, gdzie bazą są słynne ciastka „digestive”, jako weganka nie mogę nie mogę iść na łatwiznę i po porostu ich kupić, więc opracowałam przepis na te ciastka w wersji wege. Wyszły idealnie kruche, z powodzeniem można je trzymać w puszcze do 2 tygodni, ja musiałam puszkę zakamuflować w spiżarni, bo będą mi potrzebne do kolejnego przepisu.

Składniki na około 20 sztuk:

175 g razowej mąki pszennej

50 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych (należy je zmielić)

100 ml oleju roślinnego lub 120 g masła roślinnego

70 g brązowego cukru

70 ml mleka roślinnego

pół łyżeczki soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

20150826_181523[1]Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić i wszystkie składniki wyrobić najlepiej ręcznie.

20150826_181826[1]powstałe ciasto uformować w kulę

20150826_182323[1]Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciastka.

20150826_182637[1]Ciacha piec w temp. 180 C około 15 minut. (najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia)

20150826_183427[1]po upieczeniu:

20150826_190629[1]i po ugryzieniu na specjalne życzenie Ani 🙂

20150826_190705[1]Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.