Wegańskie ciasto z chałwą i śliwkami
Sezon na śliwki w pełni, więc jest jak tu nie piec. Uwielbiam śliwki, i właśnie jestem na etapie wybierania idealnego gatunku do swojego ogrodu, bo niestety jestem zdana na ich kupno.
Jest to proste, szybkie ucierane ciasto, w której funkcję słodzącą pełni chałwa i banany. Jest wilgotne i sycące. spokojnie wytrzyma 3 dni poza lodówką, ale szczelnie zawinięte folią.
Składniki na dużą blachę lub tortownicę 26 cm:
200-250 g chałwy
2 średnie banany
60 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około pół kg śliwek
150 ml oleju roślinnego
- 50 g cukru/ewentualnie, bo dla mnie bez jego dodatku było wystarczająco słodkie
- 50 g migdałów do posypania/dekorarcji ciasta
Przygotowanie:
W dużej misce utrzyj banana, chałwę i olej na gładką, puszystą masę.Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
Wymieszaj dokładnie ciasto. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód) lub wysmarowanej olejem roślinnym (wysmarowałam tylko boki).
W ciasto powciskaj lekko śliwki, posyp posiekanymi migdałami i przecz przez około godzinę w temperaturze 180 C.
Smacznego!
6 komentarzy
Beata
Chałwa, banany i olej sa rozdrabniane blenderem?wygląda pysznie.A połączenie chałwy i śliwek może być fajne.muszę spróbować ?
becky
Dokładnie tak, razem zblendować.
Maja
Czy mozna uzyc mniejszej ilosci chalwy by nie mialo to wiekszego wplywu na konsystencje ciasta?
becky
Chałwa zastępuje w tym cieście też cukier, oczywiście możesz zmniejszyć jej ilość, ale licz się z tym, że ciasto będzie mniej słodkie, więc konieczne może być dodanie cukru.
Ola
Śliwki mogą być mrożone? Czy trzeba je wtedy wcześniej rozmrozić?
becky
Mogą być mrożone i w takiej formie dodać do ciasta, nie rozmrażać.