KUCHNIA

Wegańskie ciasto z chałwą i śliwkami

DSC04776(1)

Sezon na śliwki w pełni, więc jest jak tu nie piec. Uwielbiam śliwki, i właśnie jestem na etapie wybierania idealnego gatunku do swojego ogrodu, bo niestety jestem zdana na ich kupno.

Jest to proste, szybkie ucierane ciasto, w której funkcję słodzącą pełni chałwa i banany. Jest wilgotne i sycące. spokojnie wytrzyma 3 dni poza lodówką, ale szczelnie zawinięte folią.

 

Składniki na dużą blachę lub tortownicę 26 cm:

200-250 g chałwy

2 średnie banany

60 g mąki kukurydzianej

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

około pół kg śliwek

150 ml oleju roślinnego

  • 50 g cukru/ewentualnie, bo dla mnie bez jego dodatku było wystarczająco słodkie
  • 50 g migdałów do posypania/dekorarcji ciasta

DSC04747 (1)(1)

Przygotowanie:

DSC04748 (1)(1)

W dużej misce utrzyj banana, chałwę i olej na gładką, puszystą masę.Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.

DSC04749 (1)(1)

Wymieszaj dokładnie ciasto. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód) lub wysmarowanej olejem roślinnym (wysmarowałam tylko boki).

DSC04750 (1)(1)

W ciasto powciskaj lekko śliwki, posyp posiekanymi migdałami i przecz przez około godzinę w temperaturze 180 C.

DSC04773 (1)

Smacznego!

DSC04768 (1)(1)

 

DSC04769 (1)(1)

 

DSC04777(1)

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.