Wegańskie ciasto cytrynowe
Zastanawiałam się co by tu dla Was wykombinować na Sylwestra, i wykombinowałam kojące żołądek wilgotne ciasto cytrynowe, które idealnie Was ukoi rano, po imprezie w towarzystwie herbatki (jakby nie patrzeć środki na kaca to głównie witamina C)
Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek):
300 g maki pszennej
150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
*(małe opakowanie jogurtu ma standardowo 150 g, czyli około 180 ml-możecie dać całe bez obaw)
200 g rodzynek lub 150 g daktyli
starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej)
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oleju (około 100 ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i dodaj pozostałe składniki na ciasto.
Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera.
Przełóż ciasto co formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 50-60 minut w temp. 180 C (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche).
Uwaga! Ciasto jest wilgotne, gliniaste i takie właśnie ma być! Proponuję podawać polane lukrem w towarzystwie czarnej herbaty.
Smacznego! Życzę udanej imprezy Sylwestrowej!