Bez kategorii

Wegańskie ciasto cytrynowe

DSC00872

Zastanawiałam się co by tu dla Was wykombinować na Sylwestra, i wykombinowałam kojące żołądek wilgotne ciasto cytrynowe, które idealnie Was ukoi rano, po imprezie w towarzystwie herbatki (jakby nie patrzeć środki na kaca to głównie witamina C)

Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek):

300 g maki pszennej

150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

*(małe opakowanie jogurtu ma standardowo 150 g, czyli około 180 ml-możecie dać całe bez obaw)

200 g rodzynek lub 150 g daktyli

starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej)

3 łyżki soku z cytryny

6 łyżek oleju (około 100 ml)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

DSC00826

Przygotowanie:

Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej 50 ml gorącej wody i zblenduj na gładką masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i dodaj pozostałe składniki na ciasto.

DSC00829

Dokładnie wszystko wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera.

DSC00830

Przełóż ciasto co formy wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC00831

Piecz 50-60 minut w temp. 180 C (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche).

DSC00864

Uwaga! Ciasto jest wilgotne, gliniaste i takie właśnie ma być! Proponuję podawać polane lukrem w towarzystwie czarnej herbaty.

DSC00867

Smacznego! Życzę udanej imprezy Sylwestrowej!

DSC00871

DSC00873

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *