KUCHNIA

Wegańskie ciasto z dynią i jabłkami

DSC04928 (1)(1)

Sezon na dynie uważam za rozpoczęty! Jak to u mnie bywa ciasto z dynią być musi, a że jest sobota, to koniecznie coś szybkiego i łatwego i dużo.  We wszystkich przepisach jakie miałam okazję zobaczyć na ciasto z dynią, bidula była przerabiana na puree, i tak naprawdę pełniła funkcję  nawilżająco-sklejającą w cieście, a przecież ona sama w sobie jest pyszna. W mnie dyni jest dużo i jest ona w kawałkach, ciasto jest lekkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Czas przygotowania to maksymalnie 30 minut, zresztą jest film, na którym to udokumentowałam, zapraszam 🙂

Składniki na dużą prostokątną blachę:

350 g mąki pszennej

100-150 g cukru

50 g kakao lub karobu

200 ml mleka roślinnego (sojowe do ciast jest najlepsze)

100 g oleju roślinnego (około 120 ml)

1 dojrzały banan

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

czubata łyżeczka sody oczyszczonej

kopiasta łyżka cynamonu

łyżeczka suszonego imbiru

2 średnie jabłka

pół kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności)

DSC04902 (1)

Przygotowanie:

Rozpocznij od obrania dyni i pokrojenia jej w 1 cm kostkę, to samo zrób z jabłkami, które skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i przez minutę smaż połowę cynamonu i imbiru.

DSC04903 (1)(1)

Dodaj dynię i 2 łyżki cukru (z tego który jest w przepisie).

DSC04905 (1)(1)Smaż dynię przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż całość do miski.

DSC04906 (1)

Suche składniki na ciasto czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, resztę cynamonu i imbiru przesiej do dużej miski.

Pozostałe  składniki, czyli: olej, banana i resztę cukru zblenduj na jednolitą masę.

Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dużą łyżką do połączenia się składników (nie dłużej).

Na samym końcu dodaj dynię i jabłka i delikatnie przemieszaj.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz ciasto przez 40-50 minut w 180 C, na środkowej półce piekarnika (włącz termoobieg, jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję)

DSC04911 (1)(1)

Jeszcze ciepłe ciasto możesz udekorować ścierając na grubych oczkach czekoladę (u mnie było to pół tabliczki 74 % czekolady).

DSC04921 (1)(1)

Smacznego!

DSC04929 (1)(1)

DSC04928 (1)(1)

DSC04926 (1)(1)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *