Wegańskie ciasto z rabarbarem
Mój rabarbar ma się świetnie i rośnie jak szalony. Musiałam go pilnie zerwać, a poza tym potrzebna była duża blacha ciasta. To jest wilgotne, lekko kwaskowate, idealne do podania z lodami w nadchodzące upały.
Składniki na dużą blachę (około 12 porcji):
- używając tortownicy do 24 cm zmniejsz składniki o połowę.
około 800 g rabarbaru
300 g mąki pszennej (szczególnie polecam Basię Ekstra Wypiek, idealnie unosi ciężar owoców w cieście)
300 g mąki kukurydzianej (polenty)
2 średnie banany
350 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
500 ml mleka kokosowego z puszku (z 2 puszek gęsta część) lub 500 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
150 g oleju kokosowego lub innego roślinnego
Przygotowanie:
Rabarbar umyj, osusz i pokrój w 0,5 cm kawałki, umieść w dużej misce i zasyp połową cukru. Odstaw na czas przygotowywania cista.
W drugiej dużej misce umieść wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Zblenduj banany z olejem kokosowym na puszystą masę.
Do suchych składników na przemian partiami dodawaj zblendowaną masę bananową i mleko kokosowe.
Dokładnie wymieszaj (duża łyżka ogarnie temat), ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto jest dosyć gęste, ale spływa z łyżki.
Do ciasta dodaj rabarbar z całym sokiem, jaki puścił. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 1 godzinę i 20 minut (około) w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, po upływie 40 minut przykryj ciasto spożywcza folią aluminiową, aby się zbytnio nie przypiekło.
Smacznego!
ps. To zielone to krem rabarbarowy, a w sumie to niezamrożone jeszcze lody, jak będziecie Chcieli przepis to dajcie znać 🙂
One Comment
asia g.
Poproszę koniecznie przepis na krem/ lody rabarbarowe 🙂 pozdrawiam serdecznie!