KUCHNIA

Wegańskie ciasto z rabarbarem

DSC03702

Mój rabarbar ma się świetnie i rośnie jak szalony. Musiałam go pilnie zerwać, a poza tym potrzebna była duża blacha ciasta. To jest wilgotne, lekko kwaskowate, idealne do podania z lodami w nadchodzące upały.

Składniki na dużą blachę (około 12 porcji):

  • używając tortownicy do 24 cm zmniejsz składniki o połowę.

około 800 g rabarbaru

300 g mąki pszennej (szczególnie polecam Basię Ekstra Wypiek, idealnie unosi ciężar owoców w cieście)

300 g mąki kukurydzianej (polenty)

2 średnie banany

350 g cukru

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

500 ml mleka kokosowego z puszku (z 2 puszek gęsta część) lub 500 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

150 g oleju kokosowego lub innego roślinnego

 

DSC03671(1)

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, osusz i pokrój w 0,5 cm kawałki, umieść w dużej misce i zasyp połową cukru. Odstaw na czas przygotowywania cista.

DSC03674(1)

W drugiej dużej misce umieść wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj.

DSC03675(1)

Zblenduj banany z olejem kokosowym na puszystą masę.

DSC03676(1)

Do suchych składników na przemian partiami dodawaj zblendowaną masę bananową i mleko kokosowe.

DSC03678(1)

Dokładnie wymieszaj (duża łyżka ogarnie temat), ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto jest dosyć gęste, ale spływa z łyżki.

DSC03680(1)

Do ciasta dodaj rabarbar z całym sokiem, jaki puścił. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

DSC03681(1)

Piecz 1 godzinę i 20 minut (około) w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, po upływie 40 minut przykryj ciasto spożywcza folią aluminiową, aby się zbytnio nie przypiekło.

DSC03686(1)

Smacznego!

DSC03697(1)

ciasto zbliżenie

ps. To zielone to krem rabarbarowy, a w sumie to niezamrożone jeszcze lody, jak będziecie Chcieli przepis to dajcie znać 🙂

DSC03701(1)

DSC03702

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.