Bez kategorii

Wegańskie ciasto z rabarbarem

20150512_201930

Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty!

Składniki:

300 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

jeden duży banan

100 g cukru pudru

180 g masła roślinnego

łyżka śmietany wegańskiej (ja po prostu zblendowałam łyżkę tofu naturalnego z niewielką ilością mleka sojowego)

1 kg rabarbaru

pół słoika konfitury (użyłam własnej roboty malinowej)

na kruszonkę:

200 g mąki pszennej

100 g masła roślinnego

100 g cukru (polecam trzcinowy nierafinowany)

A więc do pracy: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy banana (rozgniecionego widelcem na jednolitą masę), śmietanę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. Smarujemy formę do ciasta masłem i ścieramy na tarce ciasto (ja nie doczekałam idealnego zmrożenia więc część starłam a część po prostu pokruszyłam i delikatnie wylepiłam formę i wyglądało to tak:

20150512_185617Tak przygotowane ciasto pieczemy 30-35 minut w temp. 180 C.

W międzyczasie przygotowujemy rabarbar, tj. obieramy, kroimy w 1 cm  kostkę, wrzucamy na gorącą suchą patelnię, posypujemy cukrem (około 100 g- najlepiej trzcinowym nierafinowanym- super podkreśla smak) i smażymy go około 3 minut cały czas mieszając. Gotowy rabarbar odsączamy na sitku.

Ciasto się upiekło.

20150512_193424Smarujemy je konfiturą.

20150512_193612Na to kładziemy odsączony rabarbar i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę miętolimy razem, aż powstaną grudki)

20150512_193756Wstawiamy ponownie do piekarnika na max 15 minut, pokręcamy temperaturę do 200 C.

20150512_195949Gotowe! Możecie tak jak ja z Miśkiem wystawić na taras na 10 minut żeby ostygło na tyle aby można było zjeść 🙂

20150512_201942Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *