Wegańskie ciasto z rabarbarem
Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty!
Składniki:
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
jeden duży banan
100 g cukru pudru
180 g masła roślinnego
łyżka śmietany wegańskiej (ja po prostu zblendowałam łyżkę tofu naturalnego z niewielką ilością mleka sojowego)
1 kg rabarbaru
pół słoika konfitury (użyłam własnej roboty malinowej)
na kruszonkę:
200 g mąki pszennej
100 g masła roślinnego
100 g cukru (polecam trzcinowy nierafinowany)
A więc do pracy: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy banana (rozgniecionego widelcem na jednolitą masę), śmietanę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. Smarujemy formę do ciasta masłem i ścieramy na tarce ciasto (ja nie doczekałam idealnego zmrożenia więc część starłam a część po prostu pokruszyłam i delikatnie wylepiłam formę i wyglądało to tak:
Tak przygotowane ciasto pieczemy 30-35 minut w temp. 180 C.
W międzyczasie przygotowujemy rabarbar, tj. obieramy, kroimy w 1 cm kostkę, wrzucamy na gorącą suchą patelnię, posypujemy cukrem (około 100 g- najlepiej trzcinowym nierafinowanym- super podkreśla smak) i smażymy go około 3 minut cały czas mieszając. Gotowy rabarbar odsączamy na sitku.
Ciasto się upiekło.
Na to kładziemy odsączony rabarbar i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę miętolimy razem, aż powstaną grudki)
Wstawiamy ponownie do piekarnika na max 15 minut, pokręcamy temperaturę do 200 C.
Gotowe! Możecie tak jak ja z Miśkiem wystawić na taras na 10 minut żeby ostygło na tyle aby można było zjeść 🙂
