Wegańskie cytrynowe ciasteczka z migdałami

on

Tak przyzwyczaiłam moje Miśki do weekendowych wypieków, że upał nie upał, ale ciacha muszą być. Wymyśliłam sobie, że cytrynowe będą idealne do mrożonej  herbatki. Ciasteczka z dzisiejszego przepisu są miękkie i lekko wilgotne w środku, wielkości idealnej na 2 gryzy. Rozeszły się w mgnieniu oka (upiekłam je w sobotę rano), więc już dziś od rana znowu pichcę.

Składniki na około 40 sztuk:

250 g mąki pszennej

50 g otrębów pszennych lub dowolnej maki razowej (typ 2000)

szczypta soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 banan

1 cytryna

50 g migdałów

100 g cukru

100 g oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy)

100 ml mleka roślinnego ( u mnie było to akurat ryżowo-kokosowe)

 

Przygotowanie:

Na gładką masę zblenduj  banana, olej, mleko i cukier.

Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem,  skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a sok wyciśnij i dodaj do do masy bananowej.

Wszystkie składniki  wymieszaj dokładnie.

Powstałe ciasto jest gęste, ale lekko klejące, dlatego teraz umieść je w lodówce (nie w zamrażalniku!) na godzinkę.

Schłodzone ciasto jest już idealnej konsystencji do formowania. Nabieraj porcję ciasta małą łyżeczką i formuj kulki. Jeżeli mimo schłodzenia ciasto będzie się jeszcze za bardzo lepić to oprósz dłonie mąką.  Ciasteczka układaj w odstępach 2 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w każdą kulkę ciasta wciśnij migdała.

Ciacha piecz 20-25 minut w temp. 180 c na środkowej półce piekarnika.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.