Wegańskie czekoladowe ciasteczka brownie, czyli ciastka idealne
Ciastka czekoladowe to moja słabość i cały czas opracowuję kolejne przepisy na ciastka brownie idealne. Dla mnie idealne ciasteczka brownie mają delikatnie chrupiącą skórkę na wierzchu, a w środku są miękkie i wilgotne. Te są bliskie ideału, ale ja zawsze staram się coś zrobić lepiej. Ciacha są baaaardzo czekoladowe, rozpływają się w ustach, jak dla mnie idealne wraz ze szklanką mleka (roślinnego wiadomo) albo ze złotym mlekiem.
Składniki na około 18 ciastek:
200 g gorzkiej czekolady
350 g mąki pszennej tortowej
100-150 g cukru
150 g oleju kokosowego
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
50 g masła orzechowego
szczypta soli
2 czubate łyżeczki kakao
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Przestudź. Rozpuść również olej kokosowy (wstawiam do w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika.
Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę i sól przesiej lub wymieszaj rózgą.
Zblenduj na gładką masę olej kokosowy, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Następnie stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników.
Gotowe ciasto jest dosyć gęste.
Porcja na jedno ciastko to czubata duża łyżka (do zupy), uformuj w dłoniach kulkę i układaj na blaszce w dużych odstępach lekko rozpłaszczając. Na wierzchu możesz wcisnąć kawałki czekolady.
Piecz ciastka w temperaturze 160 C, na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut.
Smacznego!