KUCHNIA

Wegańskie czekoladowe ciasteczka brownie, czyli ciastka idealne

Ciastka czekoladowe to moja słabość i cały czas opracowuję kolejne przepisy na ciastka brownie idealne. Dla mnie idealne ciasteczka brownie mają delikatnie chrupiącą skórkę na wierzchu, a w środku są miękkie i wilgotne. Te są bliskie ideału, ale ja zawsze staram się coś zrobić lepiej. Ciacha są baaaardzo czekoladowe, rozpływają się w ustach, jak dla mnie idealne wraz ze szklanką mleka (roślinnego wiadomo) albo ze złotym mlekiem.

 

Składniki na około 18 ciastek:

200 g gorzkiej czekolady

350 g mąki pszennej tortowej

100-150 g cukru

150 g oleju kokosowego

czubata łyżeczka sody oczyszczonej

50 g masła orzechowego

szczypta soli

2 czubate łyżeczki kakao

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Przestudź. Rozpuść również olej kokosowy (wstawiam do w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika.

Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę i sól przesiej lub wymieszaj rózgą.

Zblenduj na gładką masę olej kokosowy, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Następnie stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników.

Gotowe ciasto jest dosyć gęste.

Porcja na jedno ciastko to czubata duża łyżka (do zupy), uformuj w dłoniach kulkę i układaj na blaszce w dużych odstępach lekko rozpłaszczając. Na wierzchu możesz wcisnąć kawałki czekolady.

Piecz ciastka w temperaturze 160 C, na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.