KUCHNIA

Wegańskie czekoladowo-kokosowo-pomarańczowe w skrócie „Czekopo”

 

DSC02013

Takie dziś było moje śniadanie, wiem to ciasto, ale jak się przyjrzeć to samo dobro: gorzka czekolada, karob, daktyle, mleko roślinne, wiórki kokosowe i pomarańcza,  to przecież to brzmi jak super zdrowe śniadania, co nie?

Składniki (w tej ilości na formę max 20 cm)

czekoladowe ciasto:

160 g mąki pszennej

100 g daktyli

70 g masła kokosowego lub 100 ml innego oleju roślinnego

50 g gorzkiej czekolady (u mnie była to 80%)

2 łyżeczki karobu lub kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka esencji waniliowej

masa kokosowa:

dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki (około 80 g)

80-100 g cukru najlepiej waniliowego domowej roboty

60 g wiórków kokosowych

60 g masła kokosowego

około 600 ml mleka roślinnego (można też użyć puszkę mleka kokosowego wymieszać z 300 ml wody)

Warstwa pomarańczowa:

1 duża pomarańcza

łyżka agaru

*opcjonalnie cukier brązowy, jeżeli pomarańcza jest kwaśna

DSC01971

Przygotowanie:

Zacznij od namoczenia daktyli w dokładnie 100 ml  gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło kokosowe i karob.

DSC01973

Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Daktyle razem z wodą w której się moczyły dokładnie zblenduj, dodaj je do mąki  i stopniowo dodawaj masę czekoladową.

DSC01975

Masę możesz wymieszać dużą trzepaczką lub łopatką.

DSC01976

Powstałe ciasto jest gliniaste.

DSC01977

Przełóż je do formy, której dno wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem kokosowym lub olejem roślinnym. Piecz w temp. 180 C 25- 30 minut (do suchego patyczka).

DSC01978

W między czasie zabierz się za krem kokosowy. Pogrzej w garnku mleko, masło kokosowe, cukier i dodaj wiórki. Gdy masło całkowiecie się rozpusci wyłącz gaz i poczekaj chwilę aż wiórki napęcznieją (10-15 minut). Włącz ponownie gaz, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie cały czes mieszaj aż masa zgęstnieje.

DSC01979

Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, tj. nie da się jej mieszać możesz dodać trochę mleka.

DSC01984

Właśnie upiekło Ci się ciasto, więc wyjmij je z piekarnika.

DSC01982

Na jeszcze ciepłe przełóż masę kokosową, też ciepłą i odstaw do przestudzenia. DSC01985

Obierz ze skóry pomarańczę, agar rozpuść w niewielkiej ilości wody i zblenuj całość. Na lekko przestudzone ciasto  wyłóż ostatnią, pomarańczową warstwę. Schłodz  dokładnie całość w lodówce (chociaż prze godzinkę).

DSC02003

Smacznego!

DSC02016

DSC02007

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *