Wegańskie czekoladowo-kokosowo-pomarańczowe w skrócie „Czekopo”
Takie dziś było moje śniadanie, wiem to ciasto, ale jak się przyjrzeć to samo dobro: gorzka czekolada, karob, daktyle, mleko roślinne, wiórki kokosowe i pomarańcza, to przecież to brzmi jak super zdrowe śniadania, co nie?
Składniki (w tej ilości na formę max 20 cm)
czekoladowe ciasto:
160 g mąki pszennej
100 g daktyli
70 g masła kokosowego lub 100 ml innego oleju roślinnego
50 g gorzkiej czekolady (u mnie była to 80%)
2 łyżeczki karobu lub kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej
masa kokosowa:
dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki (około 80 g)
80-100 g cukru najlepiej waniliowego domowej roboty
60 g wiórków kokosowych
60 g masła kokosowego
około 600 ml mleka roślinnego (można też użyć puszkę mleka kokosowego wymieszać z 300 ml wody)
Warstwa pomarańczowa:
1 duża pomarańcza
łyżka agaru
*opcjonalnie cukier brązowy, jeżeli pomarańcza jest kwaśna
Przygotowanie:
Zacznij od namoczenia daktyli w dokładnie 100 ml gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło kokosowe i karob.
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Daktyle razem z wodą w której się moczyły dokładnie zblenduj, dodaj je do mąki i stopniowo dodawaj masę czekoladową.
Masę możesz wymieszać dużą trzepaczką lub łopatką.
Powstałe ciasto jest gliniaste.
Przełóż je do formy, której dno wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem kokosowym lub olejem roślinnym. Piecz w temp. 180 C 25- 30 minut (do suchego patyczka).
W między czasie zabierz się za krem kokosowy. Pogrzej w garnku mleko, masło kokosowe, cukier i dodaj wiórki. Gdy masło całkowiecie się rozpusci wyłącz gaz i poczekaj chwilę aż wiórki napęcznieją (10-15 minut). Włącz ponownie gaz, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie cały czes mieszaj aż masa zgęstnieje.
Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, tj. nie da się jej mieszać możesz dodać trochę mleka.
Właśnie upiekło Ci się ciasto, więc wyjmij je z piekarnika.
Na jeszcze ciepłe przełóż masę kokosową, też ciepłą i odstaw do przestudzenia.
Obierz ze skóry pomarańczę, agar rozpuść w niewielkiej ilości wody i zblenuj całość. Na lekko przestudzone ciasto wyłóż ostatnią, pomarańczową warstwę. Schłodz dokładnie całość w lodówce (chociaż prze godzinkę).
Smacznego!